2022-08-09

Antrus metus iš eilės Fima grupės rezultatai – geriausi istorijoje

Atgal į naujienų sąrašą

 Infrastruktūros sprendimų grupės „Fima“ apyvarta pernai išliko kone identiška 2020 m. ir siekė 85,8 mln. Eur. Įmonės vadovas 2022 m. tikisi augti dešimtadaliu, nors prognozuoti, kaip viskas pasisuks per likusį pusmetį, – beveik neįmanoma.

 Grynasis pelnas pernai augo daugiau nei du kartus nuo 3,5 mln. Eur iki 7,16 mln. Eur, teigiama bendrovės metinėje finansinėje ataskaitoje, pateiktoje Registrų centrui.

 Grupės veiklos pelnas siekė rekordinius 11,4 mln. Eur, o pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) – ir 13,8 mln. Eur.

 Konsoliduota pardavimo savikaina mažėjo 5%, nuo 65,1 mln. Eur iki 61,8 mln. Eur. Subrangovams bendrovė pernai išleido 11,5 mln. Eur. (2020 m. – 8,89 mln. Eur). Išlaidos žaliavoms mažėjo nuo 46,6 mln. Eur iki 39,7 mln. Eur. Darbo užmokesčio sąnaudos išliko panašios apie 6,5 mln. Eur.

 Grupės įmonės Lenkijoje („Krakowskie Zaklady Automatyki“ ir „Fima Polska“) veikia geležinkelių infrastruktūros modernizavimo rinkoje. Būtent Lenkijoje grupė sugeneravo daugiausia pajamų – 58,6 mln. Eur. Lietuvoje apyvarta siekė 24,8 mln. Eur, o Latvijoje – 2,3 mln. Eur.

 Jonas Jablonskis, „Fimos“ vadovas, metus vertina teigiamai ir džiaugiasi rekordiniu veiklos pelnu. Šių metų tikslas – apyvartą auginti apie 10%, nors neslepia, kad iššūkių išlieka daug.

 „Šiuo metu sudėtinga pasakyti, metai nėra patys stabiliausi ir lengviausi, tad spėlioti pakankamai sudėtinga. Nemažai projektų nusikelia, yra stabdomi, susiduriame su tomis pačiomis problemomis, kaip ir visi, – medžiagų pabrangimai, infliacija, dėl to viduryje metų pasakyti, kaip jie pasibaigs, yra pakankamai sudėtinga“, – VŽ komentuoja J. Jablonskis.

 Nepaisant gerų rezultatų, infrastruktūros projektus įgyvendinanti bendrovė visiško saugumo dėl projektų ateityje kol kas nejaučia.

 „Tikrai nesijaučiame saugūs, suprantu ir Vyriausybės galvos skausmą, kai metų pradžioje atsirado kiti prioritetai, dėl kurių gali keistis finansavimai. Visa tai net yra palietę dalį mūsų projektų, turime porą didesnių nutrūkusių sutarčių, nors jau buvo pradėti darbai. Tačiau suprantame, kad situacija pasikeitė ir valstybė turi tai į reaguoti“, – kalba įmonės vadovas.

 „Verslas prie to turi prisitaikyti. Gal ir nebus lengva, bet turime eiti koja kojon su šių dienų aktualijomis“, – priduria jis.

 Anot pašnekovo, verslo aplinką pagerintų spartesnės viešųjų pirkimų procedūros, įmonėms būtų aiškiau, kokį pasiūlymą teikti konkursuose.

 „Jeigu pirkimas vyksta tiek pat laiko, per kiek turi įgyvendinti sutartį, man atrodo, kad tai neracionalu. Sprendimų priėmimai trunka ilgiau, o turi pateikti įpareigojančius pasiūlymus, kai rinka yra labai dinamiška, medžiagų kainos svyruoja labai greitai ir po mėnesio situacija būna pasikeitusi. Dėl to verslui sudėtinga adaptuotis“, – pažymi „Fimos“ generalinis direktorius.

 Didžiausias J. Jablonskio lūkestis likusiai metų daliai – nestojantys jau pradėti projektai.

 „Dalyvaujame daug naujų konkursų ir šių metų pabaiga parodys, kaip galėtų atrodyti 2023 m. ir 2024 m. Blogiausia, kas galėtų įvykti, tai susistabdytos turimos sutartys dėl tam tikrų politinių ar biudžeto perskirstymo priežasčių, bet planai labai stipriai keistis neturėtų“, – teigia J. Jablonskis.

 Nuo šių metų pradžios „Fimos“ akcijų paketas priklauso „Security Holdings B.V.“ – JAV investicinės bendrovės „Barings BDC, Inc.“, kurios akcijomis prekiaujama Niujorko vertybinių popierių biržoje, įmonei.

 „Dabar priklausome JAV investiciniam fondui – esame 100% amerikietiško kapitalo įmonė. Turime stiprų akcininkų palaikymą, pasitikėjimą ir kartu su jais bandysime išlaikyti nuoseklų grupės įmonių augimą ir plėtrą“, – priduria bendrovės vadovas.

Šaltinis:

https://www.vz.lt/nekilnojamasis-turtas-statyba/2022/07/20/fima-apsuku-nemazino-dziaugiasi-naujais-akcininkais-siemet-nori-augti-10