2017-07-28

FIMA diegia pilotinę transporto priemonių kontrolės sistemą

Atgal į naujienų sąrašą

Pagrindiniuose šalies keliuose FIMA pradeda diegti pilotinę daugiafunkcę pažeidimų kontrolės sistemą, kuri pasvers važiuojančius automobilius bei nustatys jų tipą, gabaritus, automobilių valstybinius numerius, rinks duomenis apie eismo intensyvumą. 

 
Vykdant pilotinį projektą pagal sutartį su Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) keliuose bus įrengti trys pažeidimų kontrolės ir eismo stebėjimo postai. 
 
FIMA, kaip generalinis rangovas, yra atsakinga už visus statybinius kelio darbus, elektroninės infrastruktūros  įdiegimą bei informacinės sistemos sukūrimą. FIMA kartu su partneriais taip pat parengs transporto priemonių svėrimo, nestabdant eismo, sistemos metrologinės patikros metodiką.
 
„Tai pirmas žingsnis kuriant integruotą daugiafunkcę sistemą, kuria galės naudotis visos tiek eismą prižiūrinčios, tiek transporto priemones kontroliuojančios institucijos bei teisėsauga. Galėsime stebėti daugybę parametrų ir gauti informaciją ne tik apie pažeidėjus, bet ir apie eismo srautus, kryptis, transporto priemonių tipą“, – sako LAKD direktorius Egidijus Skrodenis. 
 
Įdiegti visą įrangą – svėrimo jutiklius, indukcines kilpas kelio dangoje, gabaritų jutiklius, transporto priemones iš priekio, šono ir galo fiksuojančios vaizdo kameras, valstybinių numerių atpažinimo sistemas ant santvarų visuose kelio ruožuose, bei sukurti informacinę sistemą planuojama iki 2017 m. pabaigos. 
 
Be to, FIMA įsipareigojo iki 2020 metų atlikti periodinę metrologinę patikrą, įrangą prižiūrėti, atnaujinti ir remontuoti. Bendra viso projekto vertė – 3,3 mln. eurų.
 
Siekiama, kad ateityje ši sistema galėtų automatiškai išsiųsti baudos kvitą svorį viršijusių ir kitus reikalavimus pažeidusių transporto priemonių valdytojams. Tai bus pirmasis toks bandymas Europoje.
 
Pilotinio projekto tikslas yra išbandyti, kokios technologijos tinkamiausios ir efektyviausios Lietuvoje, kaip jos pakeis vairuotojų elgseną. Vėliau bus sprendžiama dėl tolesnio šių sistemų diegimo Lietuvos keliuose.