2016-04-25

Įtariamuosius Lietuvoje stebės elektroniniais įrenginiais

Atgal į naujienų sąrašą

Lietuvoje pristatyti elektroniniai įrenginiai, kurie leis į teisėsaugos akiratį patekusiems asmenims skirti šiuolaikišką kardomąją priemonę – vykdyti intensyvią jų priežiūrą ir kontrolę esant laisvėje. Ši priemonė galės būti taikoma įtariamiesiems, prieš kuriuos pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Elektronines stebėjimo sistemas, kurias sudaro trys įrenginiai, bei programinę įrangą tiekia bendrovė FIMA. Įmonė laimėjo Policijos departamento skelbtą konkursą ir sudarė intensyvaus stebėjimo priemonių paslaugos teikimo sutartį trims metams.  

Pradedant projektą FIMA teisėsaugos institucijoms pateikė 100 elektroninio stebėjimo sistemų, bet esant poreikiui numatyta galimybė didinti stebėjimo priemonių skaičių.  FIMA taip pat pateikė programinę įrangą, parengė sistemą naudojimui, apmokė pareigūnus ir užtikrins mobilųjį ryšį bei nepertraukiamą sistemų veikimą.

„Šios sistemos paskirtis ir pritaikymas reikalauja bekompromisio patikimumo ir saugumo. Įrenginiai privalo veikti be pertrūkių ir būti atsparūs, nes kalbame apie visuomenės saugumą. Tačiau šiems iššūkiams patyrusi FIMA komanda buvo pasiruošusi ir Lietuvos policija naudos vieną patikimiausių asmenų  elektroninio  stebėjimo sistemų“, - sakė FIMA Sprendimų departamento direktorius Rokas Šlekys.

Sistemos komplektą sudaro radijo ryšį palaikantis prietaisas tvirtinamas ant prižiūrimo asmens kojos ar rankos, nešiojamas GPS įrenginys perduodantis informaciją apie stebimo asmens buvimo vietą ir stacionarus namų įrenginys.

Stebimi asmenys nustatytu laiku privalės būti tam tikroje leidžiamoje zonoje, pavyzdžiui, namie. Taip pat galima nustatyti zonas, kuriose įtariamajam draudžiama būti bet kuriuo metu. Asmuo turės laikyti nustatytos dienotvarkės ir negalės savarankiškai nusisegti apykojės – sistema iškart fiksuos pažeidimą.

Pareigūnai galės bet kuriuo metu matyti įtariamojo buvimo vietą, stebėti kaip laikomasi nustatytos dienotvarkės ir reaguoti esant pažeidimui. Planuojama, kad sistema padės sumažinti areštinėse uždarytų įtariamųjų skaičių. Intensyvios priežiūros priemonė yra antra pagal griežtumą kardomoji priemonė po suėmimo. Tačiau ji kainuoja 3 – 4 kartus pigiau nei laikyti žmogų areštinėje.

 

„Intensyvi priežiūra ir kontrolė naudojantis šiais elektroniniais prietaisais – pagerins sąlygas įtariamiesiems, kuriems taikoma kardomoji priemonė, tačiau prieš skirdami ją turėsime atidžiai įvertinti įtariamojo asmenines savybes. Laikydamiesi nustatytos dienotvarkės jie galės likti namuose. Be to, mums tai nauja priemonė, tad teisėsaugos institucijoms teks glaudžiai bendrauti ir bendradarbiauti“, - sakė Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.