2015-04-17

Lietuvos rinkai – naujos kartos gaisro gesinimo sprendimai

Atgal į naujienų sąrašą

Vasarį FIMA pasirašė sutartį su viena seniausių gaisrinės saugos inžinerinių sistemų įrangos gamintojų ir paslaugų teikėjų pasaulyje – Vokietijos įmone Minimax Viking (toliau – Viking GmbH & Co.KG). Tai daugiau nei šimto metų patirtį gesinimo srityje turintis ir inovacijas joje kuriantis koncernas, kuris siūlo visas technologiškai įmanomas gaisro saugos priemones. Nuo šiol Lietuvoje galima rinktis naujos kartos sprendimą – ypač efektyvią ir ekonomišką gesinimo žemo slėgio vandens rūku sistemą „EconAqua“.

Gaisro gesinimo sistemos – perspektyvi sritis, kurioje FIMA siekia atitikti aukščiausius standartus. FIMĄ ir Viking GmbH & Co.KG sieja kompleksinis požiūris į diegiamus sprendimus. Ši partnerystė leis Lietuvos rinkai pasiūlyti optimaliausius, individualius klientų poreikius ir galimybes atitinkančius sprendimus. Juos diegti FIMA komanda yra specialiai apmokyta gamintojo.

Viking GmbH & Co.KG išsiskiria tuo, kad patys projektuoja, gamina, sertifikuoja gaisrinės saugos inžinerinių sistemų įrangą, taip pat projektuoja gaisro saugos inžinerines sistemas, jas montuoja ir atlieka techninę priežiūrą. Be to, koncernas turi nuosavą gaisrų tyrimų centrą. Kiekvienai sistemai ir jos elementams išbandyti paruošiami 1:1 mąsto modeliai, kurie testuojami tol, kol draudimo kompanijos patvirtina, kad sistema ir jos elementai veikia tinkamai ir suteikia leidimą ją sertifikuoti. Tai sudėtingas ir brangus procesas į kurį dauguma konkurentų neinvestuoja.

FIMA vienintelė Lietuvoje gali pasiūlyti unikalią naujos kartos gesinimo žemo slėgio vandens rūku sistemą „EconAqua“. Sistema ypač ekonomiškai naudoja vandenį: jei įprastos gesinimo vandeniu sistemos sprinklerių purškiamas litras vandens sudaro 3 m2 paviršiaus, „EconAqua“ tą patį 1 litrą paverčia įvairaus stambumo lašelių dulksna, kuri sudaro 60 m2 paviršiaus.

Vandens rūko lašeliai užima dalį deguonies vietos patalpoje, taip labai efektyviai stabdomas ugnies plitimas. Mažesni lašeliai greičiau įkaista ir garuoja, todėl vėsinimo procesas yra greitesnis. Paprastai toks gesinimo efektyvumas įmanomas tik su brangiomis aukšto slėgio sistemomis, kurias sudėtinga įrengti ir prižiūrėti. Nors „EconAqua“ reikalauja šiek tiek didesnių investicijų nei įprastinė gesinimo vandeniu sistema, ji užtikrina pigesnę eksploataciją, o gaisro atveju – mažesnę gesinimo žalą.

„EconAqua“ naudoja mažiau elektros energijos ir iki 85 proc. mažiau vandens nei įprastos gesinimo vandeniu sistemos. Jai reikiamas gesinimo stoties ir vandens rezervuarų plotas užima 60-80 proc. mažiau vietos – tai palengvina sistemos montavimą kartu su kitomis pastato inžinerinėmis sistemomis.

„Atstovauti Viking GmbH & Co.KG mums – didelis įvertinimas. Verslo partnerius koncernas renkasi tik įsitikinus, kad bus užtikrinta jų įrangos montavimo kokybė. Vėliau su partneriais palaikomi glaudūs ryšiai, teikiamos konsultacijos. Pavyzdžiui, jei diegiant tam tikrą sistemą mums iškiltų klausimų, galėtume realiai nuvykti į objektą kitoje šalyje, kur buvo susidurta su analogiškais sunkumais ir gyvai pamatyti, aptarti tuo konkrečiu atveju efektyviausius sprendimus. Nežinau kito gamintojo, kuris teiktų tokias visapusiškas paslaugas ir pagalbą“, - įsitikinęs FIMA projektų vadovas Raimundas Skapčius.