2015-05-11

Latvius diegti energiją taupančias sistemas skatins įstatymai ir parama

Atgal į naujienų sąrašą

Latvijoje rengiamas efektyvaus energijos vartojimo įstatymas ir Europos Sąjungos parama kaimyninės šalies verslininkus turėtų paskatinti pasitelkti išmanius energijos sąnaudų valdymo sprendimus. Pasak specialistų, verslininkai suvokia, jog taupyti energiją yra svarbu, tačiau ne visi ryžtasi imtis priemonių, nors tam net nebūtina papildomai investuoti – užtenka pakeisti šildymo ar vėdinimo sistemų nustatymus ir apmokyti darbuotojus.

Rygoje surengtoje verslo popietėje Latvijos Ūkio ministerijos, Rygos technikos universiteto, SIA FIMA, „Latvenergo AS“ ir dar beveik 40-ies stambių įmonių atstovai diskutavo apie efektyvaus energijos valdymo sprendimus bei aptarė rengiamą efektyvaus energijos vartojimo įstatymą.

„Siekiant efektyviai naudoti energiją neužtenka tinkamai izoliuoti pastato sienas ir sudėti naujus langus. Reikia išmanių sprendimų – pradedant efektyvių vėdinimo ir oro cirkuliacijos sistemų projektavimu, baigiant automatizuotais sprendimais, pavyzdžiui, savaime sumažinant šildymą laisvuose viešbučio kambariuose“, – pabrėžia Latvijos bendrovės SIA FIMA technikos direktorius Aleksandras Grebežas.

Pasak jo, įmonės į energijos vartojimo efektyvumą turi žvelgti kaip į ilgalaikį procesą, kuris padeda didinti darbo našumą ir mažinti sąnaudas. Juolab, dažnai tai nereikalauja jokių investicijų, o tik žinių.

Apgalvotai energiją naudojančios įmonės dirba efektyviau ir didina visos šalies konkurencingumą. Be to, išmaniosios sistemos padeda mažinti sąnaudas. „Papildoma pagalba verslininkams skatinant efektyviai vartoti energiją padės stiprinti ir pavienių įmonių, ir viso šalies ūkio tvarumą“, – sako „Latvenergo AS“ elektros energijos pardavimo direktorius Uldis Muciniekas.

Efektyvaus energijos vartojimo įstatymas turėtų užtikrinti, kad ištekliai bus taupomi gaminant, skirstant ir tiekiant energiją galutiniams vartotojams. Numatyta, kad įmonės, kurios nėra įdiegusios energijos ar aplinkos tausojimo sistemų, bus nuolat tikrinamos.

Diegti įvairias priemones, padedančias taupyti energiją skatins ir ES parama, kuri gali būti skirta energijai taupyti daugiabučiuose namuose, pramoniniuose objektuose, valstybės ir savivaldos įstaigų administraciniuose pastatuose.

Video