2015-03-19

FIMA Polska su partneriais įsteigė Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmus

Atgal į naujienų sąrašą

Kovo viduryje veiklą pradėjo naujai įkurta asociacija „Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmai“. Jos tikslas – padėti verslui iš kaimyninių šalių užmegzti ir stiprinti ryšius, skatinti tarpvalstybinį bendradarbiavimą, prekybą ir investicijas. Viena iš 10-ies asociacijos steigėjų – Lenkijoje veikianti FIMA Polska.

Lenkijos rinka yra Rytų Europos finansinis centras ir vienas pagrindinių Lietuvos prekybos partnerių. Palyginus su kitomis Europos Sąjungos šalimis, ši kaimyninė rinka itin sparčiai vystosi. Lietuvos įmonėms ji patraukli ir dėl kultūrinių panašumų, ir dėl to, kad yra artimiausia tokio dydžio rinka geografiškai. Tuo tarpu Lenkijos įmonės yra vienos pagrindinių užsienio investuotojų Lietuvoje.

„Lenkija verslui atveria daug naujų galimybių. Net dešimt kartų didesnėje už Lietuvos rinkoje vyksta tiek pat kartų daugiau infrastruktūros ir inžinerijos projektų. Nors didesnė dalis konkursų, kaip ir Lietuvoje, yra mažiausios kainos, vis tik infrastruktūros ir inžinerijos projektų rangovams čia keliami dideli patirties reikalavimai. Mums tai labai palanku, nes FIMA per daugiau nei 20 metų veiklos yra įgyvendinusi daugybę įvairių ir solidžių projektų ir ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Baltarusijoje“, - sako FIMA plėtros direktorius Vytautas Zinkevičius. Be to, Lenkijoje 2014–2020 m. Europos Sąjungos Sanglaudos fondo finansuojamoms investicijoms numatyta skirti 82,5 milijardus eurų. Trečdalis šios sumos bus skirtas programai “Infrastruktūra bei aplinkosauga”, o 10 proc.– programai „Darni plėtra“. Tai patrauklu ir Lietuvos verslui.

Asociacijos valdybos pirmininku išrinktas vienas iš steigėjų, buvęs Lietuvos Respublikos Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius. Vykdomuoju direktoriumi tapo Piotr Hajdecki, anksčiau ėjęs Pirmojo Sekretoriaus pareigas Lenkijos Respublikos ambasados Vilniuje Prekybos ir Investicijų rėmimo skyriuje.
„Kartu su mūsų nariais ir partneriais sieksime išnaudoti Lietuvos ir Lenkijos ekonominio bendradarbiavimo potencialą ir prisidėti prie sėkmingos jų verslo plėtros. Europos Sąjungos (ES) bendra rinka ir naujas ES finansinio programavimo laikotarpis atveria dideles galimybes įgyvendinti bendrus projektus.“, - sako J. Neverovičius.
„Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmai“ savo nariams teiks informaciją apie abiejų valstybių teritorijose vykdomą investicinę veiklą, tarpininkaus atstovaujant narių interesus valstybinių ir kitų institucijų atžvilgiu ir padės kurti jiems palankią investavimo aplinką. Taip pat koordinuos narių komunikaciją su išorės įmonėmis, organizuos verslo renginius. Numatoma, kad prekybos rūmų veikla turėtų būti aktuali visoms įmonėms, besidominančioms verslo galimybėmis abiejose šalyse.

Kiti asociacijos iniciatoriai ir steigėjai – privataus kapitalo investicijų grupė „Žabolis ir Partneriai“, Advokatų kontora VARUL, AB „Kauno dujotiekio statyba“, UAB „Laktopolis“. Iš Lenkijos pusės – Advokatų kontora DJBW, Sygnity S.A., ir AB „Klar Glass Lietuva“ generalinis direktorius Artur Jan Woźniak.