2014-12-09

KTU padovanota pažangi įranga mažins įmonių investicijas įdarbinant absolventus

Atgal į naujienų sąrašą

Kauno technologijos universiteto (KTU) Elektros ir elektronikos fakulteto Transporto automatikos laboratoriją papildė programinė įranga, tiksliai atkartojanti Lietuvos geležinkelių naudojamą eismo centralizacijos sistemą. Tai – vienintelis universitetas Lietuvoje, kuriame įrengta tokio pobūdžio laboratorija.

Kiekviename laboratorijos kompiuteryje, kurie sujungti į bendrą tinklą, galima paleisti geležinkelio stoties arba eismo valdymo centro darbo vietos programinę įrangą taip imituojant stoties budėtojo arba eismo tvarkdario darbo vietą. 

Įrangą universitetui padovanojo Čekijos įmonė „AŽD Praha“. KTU Elektros ir elektronikos fakultetas su „AŽD Praha“ bei FIMA pasirašė trišalę bendradarbiavimo sutartį. FIMA tarpininkavo diegiant laboratoriją bei apmokant fakulteto bendruomenę ja naudotis. Įmonė taip pat atliks tolesnę įrangos priežiūrą.

 „Privataus verslo investicijos leidžia studentams susipažinti su naujausia technine ir programine įranga, naudojama pramonėje, matyti, kokia kryptimi vystomos modernios valdymo technologijos, pasirengti pirmajam profesinės karjeros žingsniui bei įgytas žinias pritaikyti praktikoje. Verslui tai padės užtikrinti geriau parengtus būsimus specialistus, potencialius darbuotojus, dirbsiančius su jų gaminama įranga ir jiems apmokyti reikės tik minimalių investicijų“, - džiaugėsi KTU Elektros ir elektronikos fakulteto Automatikos katedros vedėjas doc. dr. Gintaras Dervinis.

Anot jo, laboratorijose atsirandančios naujovės dažnai pažadina studentus „iš miego“ ir juos sudomina studijomis bei motyvuoja siekti daugiau. Modernios laboratorijos, orientuotos į pramonę ir potencialius darbdavius, yra lyg ženklas, kad universitetui verslas yra svarbus.

„Skatiname technologijas ir inovacijas, mums svarbu prisidėti prie kompetentingų inžinerinių ir technologinių profesijų studentų ugdymo, tad į mokslo rėmimą žiūrime labai atsakingai ir siekiame prisidėti kuo daugiau. Su KTU glaudžiai bendradarbiaujame jau ne vienus metus, nemažai FIMA dirbančių specialistų – būtent KTU absolventai“, - sakė FIMA Geležinkelių eismo valdymo sprendimų departamento direktorius Vaidas Venskus.

Pasak doc. dr. G. Dervinio, pasirašyta trišalė bendradarbiavimo sutartis įrodo, kad aukštojo mokslo institucijoms ir verslo įmonėms netrūksta noro ir potencialo bendradarbiauti.

„Ir Lietuvoje yra kompanijų, kurios nori investuoti į ateitį ir mato perspektyvas, skiria tam savo lėšų bei įtraukia į šią veiklą ir savo verslo partnerius. Džiaugiuosi, kad tokiu puikiu pavyzdžiu yra FIMA, kuri pakvietė savo partnerį „AŽD Praha“ investuoti į Lietuvos ateitį – Kauno technologijos universitetą“, - teigia G. Dervinis.

Trišalės sutarties dalyvių teigimu, naujoji laboratorija – tik pirmasis žingsnis. Tikimasi, kad ateityje ją papildys ir geležinkelių įranga: geležinkeliuose naudojami šviesoforai, iešmų elektros pavaros ir kt., bus įgyvendinta ir daugiau bendrų projektų.