2014-08-26

Išmanūs elektros linijos įrenginiai Klaipėdos gyventojams elektros tiekimą atnaujins greičiau

Atgal į naujienų sąrašą

Elektros skirstomųjų tinklų operatorius LESTO toliau investuoja į naujas technologijas. Klaipėdos regione diegiami išmanūs elektros tinklo sekcionavimo įrenginiai (automatiškai valdomi komutaciniai aparatai, angl. – recloser). Įvykus gedimui elektros tiekimo linijoje, įrenginiai automatiniu būdu atnaujins elektros tiekimą didžiajai daliai gyventojų vos per kelias sekundes. Naujų sistemų projektavimo ir diegimo  darbus atlieka FIMA specialistai.

„Klientų aptarnavimo efektyvumo kėlimas bei šiuolaikinių technologijų diegimas yra tarp prioritetinių mūsų ilgalaikės veiklos strategijos tikslų. Todėl aktyviai modernizuojame elektros pastotes, atnaujiname įvairias ryšių, elektros tiekimo valdymo sistemas ir kt. Didžiosios dalies pokyčių, nors jie ir lemia didesnį elektros tiekimo patikimumą bei greitesnį trikdžių šalinimą, vartotojai visgi nejaučia. Visai kas kita – Klaipėdos tinkle diegiami įrenginiai. Jų naudą pajus ne tik dispečeriai, kurie itin operatyviai ir tikslingai galės šalinti elektros linijos gedimus, bet ir galutiniai vartotojai“, - sako LESTO Pastočių eksploatavimo departamento direktorius Ligitas Bernatavičius.

Jo teigimu, projektas – bandomasis. „Šis projektas kol kas yra bandomasis. Tokie sekcionavimo įrenginiai diegiami pirmą kartą. Stebėsime ir įvertinsime, kaip jie veiks Klaipėdos regione. Jei projektas bus sėkmingas, pasiteisins, analogiškus įrenginius diegsime ir kitose Lietuvos vietovėse, - sako jis.

FIMA projektų vadovo Valento Titarenkos teigimu, projektas įdomus tuo, kad bus įdiegti nuotoliniu būdu valdomi automatiniai, savaime atsistatantys įrenginiai, kurie, trikdžių atveju, užtikrins ypač greitą elektros tiekimo atnaujinimą. „Didžioji dalis gyventojų gedimo net nepajus – jiems elektros tiekimas bus automatiškai atstatomas beveik iš karto, o priskirtiems gedimo sektoriui vartotojams elektros tiekimas bus atnaujinamas kur kas greičiau nei iki šiol“, - sako jis.

Įrenginiai bus integruoti su LESTO dispečerine valdymo sistema SCADA. Tai užtikrins dispečerių informavimą apie gedimus sekcijose realiu laiku.

Šiuo metu bendrovė vykdo projektavimo darbus. Montavimo ir diegimo darbus planuojama atlikti iki spalio pabaigos.