2014-11-03

FIMA – tarptautinės konferencijos SEMWO‘2014 rėmėjas

Atgal į naujienų sąrašą

Šiemet įstojusi į Europos kosmoso agentūros (EKA) gretas, Lietuva į kosmoso tyrinėjimų sritį žengia vis giliau. Spalio 21-23 d. Vilniuje vyko jubiliejinė penktoji tarptautinė kosmoso technologijų ir verslo konferencija „Space Economy in the Multipolar World“ (SEMWO‘2014). Renginį rėmė ir mokslą bei inovacijas skatinanti FIMA.

„FIMA skatina inovacijas, technologijų ir mokslo sklaidą. Stebėti mūsų nedidelės valstybės progresą ir augantį potencialą kosmoso sferoje mums reiškia labai daug. Palaikome šios srities entuziastus ir ekspertus. Parėmėme pirmojo lietuviškojo palydovo „LituaniaSAT-1“ paleidimo į kosmosą iniciatyvą, su konferencijos organizatoriais – Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos fakulteto mokslininkais, dabar besiruošiančiais „LituanicaSat-2“ misijai – dar nuo tada sieja tvirtas ryšys. Entuziastingai rėmėme ir šį renginį“, - sakė FIMA vadovas plėtrai Vytautas Zinkevičius.

SEMWO konferencija – galimybė mažų ar neseniai į kosmoso rinką įsitraukusių šalių žaidėjams kartu su stambiausių kosmoso valstybių atstovais aptarti komercinės kosmoso rinkos aktualijas ir tendencijas, novatoriškas idėjas ir technologijas, įvertinti investavimo ir glaudesnio bendradarbiavimo galimybes.

Penktus metus iš eilės vykusiame renginyje  buvo pristatytu kosmoso tyrimai, diskutuojama apie kosmoso ekonomikos ateities perspektyvas. Savo įžvalgomis ir idėjomis dalinosi kompanijos „Nanoracks“, vykdančios komercinius skrydžius į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), vadovas Jeffrey Manber, NASA Ames tyrimų centro mokslininkai Harry Partridge ir Europos kosmoso agentūrą atstovaujantis Jaroux Belgacem. Lietuviškųjų palydovų kūrėjai apžvelgė pirmąsias šalies kosmoso misijas.

Iš viso diskutuoti ir dalintis idėjomis kvietė daugiau kaip 20 pranešėjų iš Lietuvos, JAV, Saudo Arabijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Ukrainos ir kitų šalių.