2013-01-15

Lietuvos elektrinėje – aukščiausios kokybės gaisro aptikimo ir gesinimo sistemos

Atgal į naujienų sąrašą

Statant ir įrengiant rudenį pradėjusį veikti Lietuvos elektrinės kombinuoto ciklo bloką dalyvavo ir „Fimos“ inžinieriai, įgyvendinę gaisro aptikimo ir gesinimo sistemų diegimo projektą. Atsakinga už visapusišką saugos nuo gaisro užtikrinimą „Fima“ suprojektavo ir bloke įdiegė visas tam reikalingas sistemas – gaisro signalizacijos, dujų nuotėkio aptikimo, gaisro gesinimo sistemas.

Pasak Dainiaus Puidoko, akcinės bendrovės „Lietuvos energija“ Kombinuoto ciklo bloko tarnybos vadovaujančio inžinieriaus, technologijos, padedančios suvaldyti kritines situacijas, tokio tipo pramoniniuose objektuose yra vienas didžiausių prioritetų. „Pagrindinė priešgaisrinių ir gesinimo sistemų paskirtis – laiku informuoti apie kylantį gaisrą bei jį izoliuoti arba neutralizuoti, kad būtų įmanoma saugiai evakuoti personalą ir apsaugoti žmonių gyvybes.“

Priklausomai nuo galimo gaisro šaltinio, bloke įdiegtos kelių tipų gesinimo sistemos. Tose patalpose, kur yra tikimybė susikaupti dujoms, sumontuotos automatinės dujų aptikimo ir gaisro gesinimo CO2 dujomis sistemos, tepalo filtravimo sistemos gesinimui skirta gesinimo putokšliu sistema, transformatoriai, dyzelinis generatorius, turbinos guolių sistema ir kabelių patalpos gaisro atveju būtų gesinamos vandeniu, kabeliai – FM200 dujomis. Gesinimo sistemos įsijungia automatiškai suveikus priešgaisrinei signalizacijos ir dujų nuotėkio aptikimo sistemoms. Greitą reagavimą užtikrina daugelyje vietų sumontuoti liepsnos detektoriai, kurie leidžia anksti užfiksuoti ugnies šaltinį.

Bloką statė ispanų energetikos koncernas „Iberdrola Ingenieria y Construccion, S.A.U.“. „Koncernas subrangovams kelia labai aukštus reikalavimus ir technologijų, ir specialistų kompetencijos atžvilgiu, todėl darbas su tokio lygio tarptautiniu energetikos atstovu buvo gera, įdomi ir vertinga patirtis. Aukščiausias prioritetas buvo teikiamas medžiagų kokybei ir saugumui, tad visų sistemų veikimo patikimumas buvo nuodugniai tikrinamas“, – pasakojo darbams vadovavęs „Fima“ projektų vadovas Vytautas Lukšys.

Sistemų projektavimo, montavimo ir derinimo darbai kombinuoto ciklo bloke užtruko daugiau nei metus. 

„Fima“ turi ilgametę apsaugos sprendimų diegimo patirtį. Saugos sprendimus įmonė yra diegusi Ignalinos atominėje elektrinėje, naftos bazėse, oro uostuose, duomenų centruose ir kt.