2013-11-21

„Fima“ išplės plačiajuosčio ryšio tinklą Lietuvoje 1 000 kilometrų

Atgal į naujienų sąrašą

Intelektualių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“ pasirašė sutartį su LR Susisiekimo ministerija ir VšĮ „Plačiajuostis internetas“ dėl tolesnės plačiajuosčio ryšio tinklo plėtros – naujojo RAIN-2 projekto etapo. „Fima“ specialistai per metus atokesnėse šalies vietovėse nuties apie tūkstantį kilometrų šviesolaidinio kabelio, tad sparčiuoju interneto ryšiu galės naudotis dar didesnė Lietuvos kaimiškųjų vietovių gyventojų dalis.

„Labai svarbu, kad projektu RAIN-2 siekiama išspręsti skaitmeninės atskirties tarp šalies miesto ir kaimo problemą. Esu tikras, kad spartinant žinių ir informacinės visuomenės plėtrą Lietuvoje, vienas iš pagrindinių tikslų – tolygiai išplėtota pažangi elektroninė infrastruktūra. Tai yra būtina prielaida, kad gyventojai galėtų naudotis gausiais elektroninio turinio ištekliais, o verslas būtų sėkmingas ir konkurencingas“, – sako susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

Planuojama, kad, įgyvendinus suplanuotus RAIN-2 projekto darbus, spartusis internetas pasieks beveik 99 proc. Lietuvos gyventojų.

„Tai yra strateginis šalies projektas, kuriuo siekiama pagerinti atokių kaimo vietovių gyventojų galimybes naudotis moderniomis informacinių technologijų priemonėmis. Naujas RAIN-2 etapas apima net 180 vietovių, todėl darbų apimtys labai didelės, o terminai ambicingi. Šiame projekte dalyvaujame jau ne vienerius metus, todėl gerai išmanome projekto specifiką, turime sukaupę reikiamos projekto valdymo ir darbų įgyvendinimo patirties“, – teigia Vaidotas Černiauskas, „Fima“ Telekomunikacinių sprendimų departamento direktorius.

Pasak Vytauto Tvaronavičiaus, VšĮ „Plačiajuostis internetas“ Technologijų ir plėtros vadovo ir RAIN-2 projekto koordinatoriaus, plačiajuosčio ryšio tinklas jau apima didžiąją Lietuvos dalį, o jo infrastruktūra driekiasi 8 tūkst. kilometrų. Įgyvendinus naują RAIN-2 projekto etapą, sparčiojo interneto ryšiu galės naudotis 950 kaimiškųjų gyvenviečių.

Projekto „Kaimiškųjų vietovių informacinių technologijų plačiajuosčio tinklo RAIN plėtra“ (RAIN-2) tikslas – sudaryti galimybę gyventojams, valstybės ir vietos savivaldos institucijoms bei verslo organizacijoms šalies kaimiškųjų vietovių teritorijose naudotis plačiajuosčio ryšio paslaugomis. Lietuvos pastangos ir darbas, kuriant ir įgyvendinant minėtą projektą, sulaukė Europos Komisijos pripažinimo ir įvertinimo.

Susisiekimo ministerija kartu su viešąja įstaiga „Plačiajuostis internetas“ projekto RAIN-2 įgyvendinimą pradėjo 2009 m. gruodį. Bendra projekto vertė – 208,9 mln. litų. Iš ES fondų finansuojama beveik 85 proc. jo vertės. Numatoma projekto pabaiga – 2014 m. gruodžio 31 diena.