2012-08-29

Rokiškio psichiatrijos ligoninėje „Fima“ įdiegė inovatyvią sistemą darbuotojų apsaugai

Atgal į naujienų sąrašą

Intelektualių inžinierinių sprendimų bendrovė „Fima“ Rokiškio psichiatrijos ligoninėje įdiegė žmonių patalpose vietos nustatymo sistemą, kuri leis efektyviau užtikrinti darbuotojų saugumą. Su psichikos ligoniais dirbantys darbuotojai pagalbą galės išsikviesti vienu mygtuko paspaudimu, ant riešo segėdami laikrodžio dydžio aliarmo mygtuką.

„Aliarminis mygtukas belaidžiu ryšiu siunčia signalą į artimiausią imtuvą ir informacija apie perduotą signalą atvaizduojama kompiuterio ekrane, ligoninės plane parodant tikslią pagalbos prašančio darbuotojo vietą. Sistema veikia akimirksniu ir tiek pavojaus signalas, tiek jo išsiuntimo vieta parodoma nedelsiant“, – sakė už sprendimo įdiegimą atsakingas „Fima“ Šiaulių regiono direktorius Sergejus Bulach.

Pasak Rokiškio psichiatrijos ligoninės direktoriaus Algimanto Liausėdo, įstaigoje taikytų priemonių nepakako užtikrinti darbuotojų saugumą, todėl naujoji sistema šias spragas užpildys. „Ligoninėje buvo naudojamasi stacionariais iškvietimo mygtukais, įrengtais kabinetuose, bet ne visuose. O dabar kur bebūtų darbuotojas, ar kabinete, ar palatoje, ar kitoje patalpoje, jis visada galės išsikviesti pagalbą“, – pabrėžė A. Liausėdas.

Pasak S. Bulach, ir pati sistemos idėja, ir jos įgyvendinimas Lietuvoje yra nauja. Rokiškio psichiatrijos ligoninė – pirmoji, kurioje darbuotojų apsaugai pritaikytas toks sprendimas. „Fima“ atstovas taip pat pabrėžė, kad šio sprendimo išskirtinumas tas, kad sistema leidžia nustatyti tikslią darbuotojo buvimo vietą uždarose patalpose – ten, kur neveikia nei viena GPS sistema, nes neįmanoma priimti iš Žemės palydovų siunčiamų signalų.

Objektų vietos nustatymo patalpose sistemos dar tebekuriamos ir tobulinamos, tačiau, pasak „Fima“ specialistų, tokios technologijos pritaikymo galimybės labai plačios. Žinoti tikslią darbuotojo buvimo vietą svarbu, kai reikia skubiai siųsti pagalbą. Ypač tai aktualu tose įmonėse, kurios veikia dideliuose pastatuose, keliuose korpusuose, kai darbuotojai dirba padidintos rizikos vietose. Šią sistemą galima pritaikyti ir klientų patogumui. Pavyzdžiui, ligoninėse, senelių namuose jais galėtų naudotis žmonės su negalia, kad prireikus galėtų skubiai išsikviesti pagalbą.