2011-03-03

Stebėjimo sistemos didmiesčiuose padeda tramdyti pažeidėjus

Atgal į naujienų sąrašą

Šalies didmiesčiuose jau keletas metų veikia miestų stebėjimo sistemos. Specialistų teigimu, budrios kamerų akys stropiai fiksuoja jų teritorijoje vykdomus pažeidimus, padeda pastebėti tvarkos drumstėjus bei veikia prevenciškai. Statistika rodo, jog stebimose teritorijose viešosios tvarkos pažeidimų sumažėja kone penktadaliu.

Kalbinti Vilniaus ir Klaipėdos policijos atstovai pastebi, jog tyčinius nusikaltimus planuojantys asmenys vengia filmuojamų teritorijų, todėl kamerų stebimose miesto dalyse saugumas padidėja, tuo tarpu kitų pažeidimų akyla kameros akis užfiksuoja daugiau.

Praėjusiais metais palyginti su 2009-aisiais Vilniaus gatvėse, kuriose įrengtos stebėjimo kameros, viešosios tvarkos pažeidimų sumažėjo beveik 19 proc., eismo įvykių – dešimtadaliu (11 proc.). Klaipėdos policijos duomenimis, tose uostamiesčio vietose, kuriose 2009 metais buvo fiksuojama daugiausia pažeidimų, dabar jų taip pat akivaizdžiai sumažėjo.

Pasak miestų stebėjimo sistemas įrengusios ir prižiūrinčios inžinerinių sprendimų bendrovės „Fima“ apsaugos sprendimų departamento direktoriaus Giedriaus Zaicevo, dažniausiai kameros įrengiamos tokiose vietose, kuriose reikalingas padidintas saugumas. „Tai yra tokios vietos kaip požeminės perėjos, stočių prieigos, greta populiarių klubų ar barų, turistų lankomose vietose, taip pat ten kur fiksuojamas didesnis nusikalstamumas arba reikalinga apsauga vertingiems objektams bei paminklams“, – sako specialistas.

Dalis bendrovės įrengtų kamerų tiek sostinėje, tiek pajūryje yra valdomos nuotoliniu būdu iš vaizdo stebėjimo centro. Kameras galima pasukti 360 laipsnių kampu, jos iki keliasdešimties kartų priartina vaizdą. Sutemus kameros automatiškai persijungia į naktinio matymo režimą. Jos taip pat yra atsparios blogoms oro sąlygoms, o įrengta signalizacijos sistema stebėjimo centrui automatiškai praneša apie galimus įrangos pažeidimus.

Klaipėda modernią stebėjimo sistemą įsidiegė 2009 m. pradžioje, įgyvendindama bendruomenės saugumui didinti skirtą projektą. „Judriausiose uostamiesčio gatvėse ir aktyviai lankomose vietose įrengėme per pusšimtį kamerų. Vien pernai jos užfiksavo beveik 700 įvairių pažeidimų“, – sakė Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viešosios tvarkos biuro prevencijos skyriaus viršininkas Kazimieras Sinkevičius.

Kameros ne tik fiksuoja pažeidimus, bet ir padeda juos tirti. Pasak K.Sinkevičiaus, pernai Klaipėdoje buvo bent 30 situacijų, kai vaizdo įrašai prisidėjo ir prie nusikalstamų veikų tyrimų. „Neretai užfiksuotas vaizdas praverčia ir ginčytinose situacijose nustatant tikrąjį kelių eismo taisyklių pažeidėją ar patį pažeidimo faktą. Taip pat naudojame medžiagą kaip įrodymą sprendžiant konfliktus tarp policijos pareigūnų ir galimų pažeidėjų“, – medžiagos naudojimo paskirtį apžvelgė policijos atstovas.

Vilniaus Vyriausiojo policijos komisariato duomenimis, įrengus stebėjimo sistemas Vilniuje, jų stebimose teritorijose chuliganizmo ir smulkiųjų nusikaltimų mažėja kasmet. „Pastebime, kad kamerų stebimose vietose sumažėja nusikalstamumas, žmonės jaučiasi saugiau. Suprasdami vaizdo kamerų naudą, jas savo teritorijose neretai diegiasi ir patys gyventojai, taip pat visuomeninės įstaigos, darželiai ir mokyklos“, – sako Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkas Rolandas Šepetys.

Sostinėje pirmosios stebėjimo kameros buvo įrengtos 2003 metais ir šiuo metu jų yra 112. Klaipėdoje stebėjimo sistema baigta diegti 2009 metų pradžioje ir šiandien miesto saugumą stebi 57 kameros. Stacionarių ir valdomų vaizdo kamerų fiksuojami vaizdai operatyviai perduodami šių miestų policijos komisariatams ir skyriams.