2011-07-01

„Fima“ įrengė laboratoriją, skirtą itin pavojingų infekcinių ligų tyrimams

Atgal į naujienų sąrašą

„Fima“ baigė Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros III biologinio saugos lygio laboratorijos, skirtos pavojingų ligų sukėlėjų tyrimams, įrengimą. Tai pirmoji Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje laboratorija, kurioje galima tirti III lygio retus mikroorganizmus, susijusius su pavojingais žmonių susirgimais.

“Tokio aukšto saugos lygio laboratorijos įrengimas reiškia geresnį Lietuvos pasiruošimą operatyviai tirti ir užkirsti kelią pavojingų užkrečiamųjų ligų plitimui šalyje. Kartu ši laboratorija sudarys sąlygas Lietuvoje plėtoti biomedicinos mokslą bei Lietuvos sveikatos apsaugos sistemos institucijoms lygiomis galimybėmis dalyvauti ES ir kitose tarptautinėse sveikatos apsaugos programose, skirtose infekcinių ligų profilaktikai, prevencijai ir diagnostikai“, – sakė Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos direktorius Romualdas Brusokas.

Pavojingų užkrečiamų ligų sukėlėjų tyrimams reikalingos ypatingai griežtos sąlygos. Todėl rengiant laboratoriją „Fima“ atsižvelgė į Roberto Kocho instituto specialistų, atsakingų už III ir IV biologinio saugos lygio laboratorijų priežiūrą, įrengimą ir statybą, rekomendacijas. Laboratorija projektuota ir įrengta taip, kad joje būtų užtikrinta saugi darbo aplinka specialistams, bei užkirstas kelias bet kokiam galimam užkrėtimo pasklidimui į išorę.

Naujose patalpose „Fima“ sumontavo neigiamų slėgių kaskadą, hermetiškas duris ir langus – priemones, užtikrinančias, kad visas oras patektų tik į laboratoriją, o į aplinką jokie pavojingi užkratai pasklisti negalėtų. Tad prieš patenkant į laboratoriją, darbuotojai turi pereiti dvi specialiai įrengtas patalpas, kuriose keičiasi slėgis. Oras laboratorijoje valomas per specialius filtrus, o vėdinimo sistema pilnai automatizuota.

„Fimai“ tai jau antras panašaus pobūdžio projektas – 2010 metais bendrovė Lietuvoje įrengė II biologinio saugos lygio laboratoriją, kurioje tiriamos mažiau pavojingos ligos. Buvo praplėstos laboratorijos galimybės – dabar joje galima atlikti tyrimus molekuliniais metodais, tirti ligų sukėlėjų atsparumą antibiotikams ir pan.