2010-03-02

Modernus „Lietuvos Geležinkelių“ duomenų centras leis plėsti paslaugas į užsienio rinkas

Atgal į naujienų sąrašą

Strateginės reikšmės valstybės įmonėje „Lietuvos geležinkeliai“ šiandien buvo pristatytas modernus duomenų centras. Jį diegusi bendrovė „Fima“ panaudojo dar netaikytus Baltijos šalyse inžinerinius sprendimus, dėl kurių duomenų centras atitinka aukščiausius patikimumo reikalavimus, o įranga veikia taupiai naudodama elektros energiją. Naujas duomenų centras „Lietuvos geležinkeliams“ leis ne tik užtikrinti sklandžią veiklą, bet ir ateityje priimti daugiau užsakymų iš užsienio rinkų.

„Pažangių technologijų taikymas yra būtinas mūsų šalies transporto sektoriui, kad jis atitiktų Europos Sąjungos standartus ir galėtų pritraukti užsienio investicijas“, - sakė Stasys Dailydka, AB „Lietuvos geležinkeliai“ vadovas. „Duomenų centre veikia įmonės veiklos ir finansų valdymą užtikrinančios sistemos. Taip pat apdorojama ir saugoma informacija apie krovinius gabenančių traukinių sąstato ilgį, svorį, krovinio tipą ir kitus duomenis, būtinus eismo valdymui. Turėdami galingą duomenų centrą esame technologiškai pasirengę priimti daugiau krovinių iš užsienio rinkų – plėsti verslą į Šiaurės, Rytų, Vakarų regionus“.

Pasak AB „Lietuvos geležinkeliai“ vadovo, senasis duomenų centras nebepatenkino augančių „Lietuvos geležinkelių“ poreikių modernizuojant funkcijas. Didėjant duomenų centrų aptarnaujamų sistemų skaičiui ir jų svarbai bendrovės veikloje, techninės galimybės plėsti ir modernizuoti turimą duomenų centrą nebeleido užtikrinti nei informacinių bei valdymo sistemų plėtros, nei patikimo jų darbo. S.Dailydkos teigimu, bendrovei svarbu, kad naujasis duomenų centras yra patikimas, užtikrinantis informacijos saugumą ir apsaugantis bendrovę nuo neigiamų padarinių sistemos sutrikimo atveju. Be to, taupiai naudodamas elektros energiją jis sumažins IT valdymo kaštus.

„Pagal įdiegtas technologijas „Lietuvos geležinkelių“ duomenų centras yra moderniausias šalyje tokio pobūdžio įgyvendintas projektas. Džiugu, kad „Lietuvos geležinkeliai“, kurių valdoma infrastruktūra yra nacionalinės reikšmės objektas, yra novatoriškų technologijų taikymo pavyzdys kitoms įmonėms ir valstybės institucijoms“, - teigė Gintaras Juknevičius, UAB „Fima“ generalinis direktorius.

Diegiant „Lietuvos geležinkelių“ duomenų centrą ne vienas sprendimas buvo panaudotas pirmą kartą Baltijos šalyse. Vienas tokių sprendimų yra aukščiausio patikimumo ir didžiausio galingumo Baltijos šalyse nepertraukiamo elektros tiekimo sistema. „Ją diegiant pirmą kartą Lietuvoje buvo sumontuoti du rezervinio maitinimo įrenginiai - dyzeliniai generatoriai su kinetinės energijos kaupikliais. Generatoriai, nutrūkus pagrindiniam elektros energijos tiekimui, duomenų centro veikimą gali palaikyti net 20 valandų be kuro papildymo“,- pažymėjo Valdas Vrubliauskas, „Fima“ Automatizavimo ir duomenų perdavimo sprendimų departamento direktorius.

Be modernios skaitmeninės apsaugos sistemos, duomenų centrą saugo didžiausia Baltijos šalyse apsauginė kapsulė „Lampertz“ – patalpa, kurios išorinės sienos net iki 2 valandų išlieka atsparios 1000 C karščio ugniai bei apsaugo duomenų centrą nuo sprogimų, vandens ir įsilaužimo pavojų.

Taip pat duomenų centre buvo įdiegta lauko oro temperatūrą naudojanti serverių šaldymo skysčiu sistema, kuri leidžia sutaupyti vidutiniškai 30 proc. energijos per metus lyginant su tradiciniais įrangos šaldymo būdais.

„Lietuvos geležinkeliuose“ veikia ir senosios kartos duomenų centras. Įdiegus naująjį modernų duomenų centrą, senasis tapo rezerviniu.