2010-05-12

„Fima" žengė į Baltarusiją

Atgal į naujienų sąrašą

Baltarusijoje „Fima“ įsteigė antrinę įmonę „Fima BR“, kuri sieks dalyvauti valstybiniuose infrastruktūros modernizavimo projektuose.

„Intelektualių technologijų taikymo atžvilgiu Baltarusijoj yra tokia situacija, kaip Lietuvoje prieš 7-10 metų. Tad kaimyninėje šalyje galėsime panaudoti savo žinias ir patirtį“,- sako Vytautas Zinkevičius, „Fima“ plėtros direktorius.

Pasak jo, Baltarusijoje yra daug techniškai išsilavinusių žmonių, turinčių gerą teorinį pagrindą. Jiems tik reikia įmonių iš užsienio, kurios atsineštų savo „know- how“.

Žengti anksčiau į Baltarusijos rinką „Fimą“ stabdė nepalankios politinės aplinkybės – neprognozuojami šios šalies valdžios veiksmai, bandymai kontroliuoti verslą ir ne itin geri santykiai su Europos Sąjunga.

Tačiau pastaruoju metu situacija keičiasi. Prezidentė D. Grybauskaitė uždavė švelnesnį toną kaimyninės šalies atžvilgiu, taip pat ir pati Baltarusija teigia norinti būti labiau europietiška. Pavyzdžiui, šių metų vasario mėnesį vykusiame bendrame Lietuvos – Baltarusijos ekonominiame investiciniame forume kaimyninės šalies atstovai išsakė norą pritraukti inovatyvių kompanijų iš užsienio, kurios padėtų modernizuoti šalies infrastruktūrą ir priartintų ją prie ES lygio.

Pasak V. Zinkevičiaus, „Fima BR“ Baltarusijoje nesieks konkuruoti su vietinėmis kompanijomis, o orientuosis į naujas, nišines rinkas – tai geležinkelių, oro uostų modernizacija, modernių duomenų centrų diegimas.

„Reikės pasitelkti kantrybę ir atkaklumą, kad kompanija iškovotų tvirtą poziciją kaimyninėje šalyje. Ten vis dar veikia didelis biurokratinis aparatas su savom taisyklėm, vyrauja visai kitoks verslo suvokimas. Tačiau pabandyti verta. Jei bus sunku, neatmetame galimybės plėtrą sustabdyti“,- teigia V. Zinkevičius.

Pasak jo, rizikuoti vilioja milžiniška, 10 mln. gyventojų turinti Baltarusijos rinka, esanti šalia– sostinė Minskas nuo Vilniaus nutolęs vos 180 km.