2009-01-20

„Fima“ užbaigė miesto vaizdo stebėjimo sistemos diegimą Klaipėdoje

Atgal į naujienų sąrašą

Klaipėdos miesto savivaldybės užsakymu intelektualių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“ baigė įgyvendinti bendruomenės saugumui didinti skirtą projektą – įrengė modernią miesto stebėjimo sistemą. Nuo šiol iš judriausių uostamiesčio gatvių ir aktyviai lankomų vietų vaizdą policijos pareigūnams perduoda 57 stebėjimo kameros.

„Klaipėda yra vienas didžiausių Lietuvos miestų, kuriame apsilanko daug svečių ir turistų. Manome, kad ši moderni vaizdo sistema policijos pareigūnams leis ne tik geriau stebėti labiausiai lankomas miesto vietas, bet ir taps efektyvia nusikaltimų prevencijos priemone“,- teigia Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslav Karmanov.

Pasak „Fimos“ Klaipėdos regiono direktoriaus Algirdo Grincevičiaus, uostamiesčio vaizdo stebėjimo sistema yra viena moderniausių šalyje. „Vaizdo kamerų tinklas yra paremtas interneto protokolo (IP) technologija, kuri buvo panaudota diegiant vaizdo stebėjimo kamerų sistemas tokiuose miestuose kaip Londonas ar Stokholmas“, - sako A. Grincevičius. Jo teigimu, ši inovacija naudinga tuo, jog kameras bus galima greitai ir paprastai perkelti iš vienos vietos į kitą, o miesto kamerų tinklo plėtimas nepareikalaus sudėtingų techninių sprendimų.

Pirmosios kameros Klaipėdoje buvo sumontuotos jau praeitų metų gegužę: policija pradėjo stebėti Teatro ir Lietuvininkų aikštes, Puodžių gatvę, Jono kalnelį ir Piliavietę. Kaip teigia Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos skyriaus viršininkas Kazimieras Sinkevičius, per daugiau nei pusmetį vaizdo stebėjimo sistemos pagalba buvo užfiksuoti 568 pažeidimai: dažniausia kameros užfiksavo neleistinoje vietoje automobilius statančius vairuotojus – 229 pažeidimai, alkoholinių gėrimų vartojimą viešoje vietoje - 143, chuliganiškus veiksmus, muštynes - 181. „Po metų galėsime pateikti pirmuosius duomenis, lyginančius nusikaltimų užfiksavimo statistiką su laikotarpiu, kai kamerų nebuvo. Taip pat tikimės pateikti skaičius, liudijančius nusikaltimų sumažėjimą“,- teigė policijos pareigūnas.

Savivaldybės atstovai pažymi, kad panašią vaizdo sistemą įrengus Vilniaus mieste, nusikalstamumas stebimose vietose sumažėjo 40 procentų per metus.

Viena iš Klaipėdos vaizdo stebėjimo sistemos projekto dalių yra jau daugiau nei du mėnesius veikiantis interneto tinklapis www.saugusmiestas.lt, kuriame lankytojams ne tik pateikiama informacija apie miesto kamerų tinklą ir stebimas vietas, bet svetainės lankytojai ir patys gali siūlyti, kuriose miesto dalyse kameras reikėtų įdiegti. Rimtai išanalizavus miestiečių pageidavimus, vaizdo kamera buvo įrengta Minijos gatvėje prie pramogų klubo „Paradox“.

Intelektualių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“ Klaipėdos miesto savivaldybės skelbtą konkursą dėl vaizdo stebėjimo kamerų įrengimo miesto gatvėse laimėjo 2007 spalį, o visus sistemos diegimo darbus atliko per daugiau nei metus. Pagal sutartį 10 metų bendrovė „Fima“ taip pat užtikrins vaizdo stebėjimo sistemos techninę priežiūrą - paslauga savivaldybei papildomai nekainuos.

Papildoma informacija apie vaizdo kamerų sistemą:

Iš 57 vaizdo kamerų daugiau nei pusė yra valdomos nuotoliniu būdu iš vaizdo stebėjimo centro: kameras galima pasukti 360 laipsnių kampu ir net iki 35 kartų priartinti vaizdą bei lengvai įžiūrėti už 150 metrų esančius objektus. Sutemus kameros automatiškai persijungia į naktinio matymo rėžimą. Klaipėdoje įrengtos kameros atsparios vandeniui ir smūgiams, o vandalams pažeidus kurią nors iš kamerų ar kitus įrenginius, sistema apie tai automatiškai praneša stebėjimo centrui.

Stebėjimo centre Šermukšnių gatvėje yra 15 vaizdo monitorių, kuriuose iš visų mieste sumontuotų kamerų transliuojamą vaizdą operatoriai gali stebėti vienu metu. Vaizdo įrašymo įranga yra sumontuota tam skirtoje serverinėje, kurioje veikia įeigos kontrolės sistema, moderni automatinio gesinimo sistema, įsilaužimo signalizacija bei rezervinio maitinimo šaltiniai.