2009-09-03

FIMA diegia SCADA valdymo sistemą bendrovei RST

Atgal į naujienų sąrašą

Intelektualių inžinerinių sprendimų lyderė Lietuvoje bendrovė „Fima“ iki 2010 metų vidurio modernizuos valdymo sistemą Kėdainių rajono elektros pastotėse, kurios priklauso akcinei bendrovei „Rytų skirstomieji tinklai“ (RST). Bendrovė įdiegs valdymo sistemą SCADA, padėsiančią dispečerinės darbuotojams operatyviau nustatyti sutrikimų priežastis elektros tinkle bei greičiau atnaujinti elektros tiekimą gyventojams.

“Kėdainių skyriuje veikia nuo sovietinių laikų likusi valdymo sistema, kuri esant blogoms oro sąlygoms ne visada RST dispečerinei perduoda duomenis apie tinkle atsiradusį gedimą. Tokiu atveju turime siųsti brigadą ieškoti gedimo į pastotę, o dėl šios priežasties elektros tiekimo atstatymas gyventojams užtrunka ilgiau. Įdiegus naują valdymo sistemą pastotėse, elektros pastočių priežiūra bus daug efektyvesnė ir tai padės užtikrinti kokybišką elektros tiekimą klientams“ , - sako bendrovės „Rytų skirstomieji tinklai“ (RST) Pastočių ir valdymo sistemų deptartamento direktorius Ligitas Bernatavičius. Jo teigimu, SCADA sistemos pagalba RST dispečeriai gaus tikslią informaciją apie elektros tiekimo sutrikimus iš karto įvykus gedimui, nelaukiant pranešimų iš elektros vartotojų. Tokiu būdu ekstremalių oro sąlygų atvejais gedimai elektros tinkle bus pašalinti žymiai greičiau.

Pasak bendrovės „Fima“ E-automatikos sprendimų departamento direktoriaus Vlado Liuolios, dabar Kėdainiuose veikiančios valdymo sistemos problema yra ta, kad ji duomenų ryšiui naudoja elektros tiekimo linijas – jei elektros tiekimas linijoje sutrinka, nutrūksta ir duomenų perdavimas. „Įdiegtos SCADA valdymo sistemos privalumas bus tas, jog ji naudos radijo ryšį. Kėdainiuose esančioje dispečerinėje bus pastatytas 45 metrų aukščio bokštas, kuris užtikrins patikimą duomenų perdavimą iš 13-os pastočių“,- sako V. Liuolia.

Valdymo sistema SCADA yra viena iš kertinių infrastruktūros objektų inžinerinių sistemų, surenkančių ir analizuojančių tinklo duomenis. Šia sistema naudojasi dauguma Lietuvos ir pasaulio elektros, vandens bei dujų tiekimo įmonių. Panašaus tipo sistemą „Fima“ įdiegė akcinės bendrovės „Vakarų skirstomieji tinklai“ Šilutės – Šilalės skyriuje. Taip pat „Fima“ diegė RST centrinę dispečerinę Vilniuje, į kurią perduodama informacija iš visų RST padalinių.