2006-03-14

IAE panaudoto kuro saugyklai apsaugą diegs Fima

Atgal į naujienų sąrašą

Lietuvos elektroninių inžinerinių sprendimų bendrovė Fima su Vokietijos kompanija RWE Nukem, kuri Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE) statys ir įrengs panaudoto branduolinio kuro saugyklą, pasirašė sutartį teritorijos ir pastatų apsaugos sistemoms įrengti.

IAE eksploatavimo nutraukimo tarptautinis fondas panaudoto branduolinio kuro saugyklos statyboms skyrė maždaug 92,7 mln. eurų (320,07 mln. litų). Apsaugos sistemai, kurią įrengs „Fima“, iš šios sumos atiteko 3,5 mln. eurų (12 mln. litų).

„Siekiant užtikrinti nepriekaištingą saugyklos apsaugą, kompanija RWE Nukem, konkurso būdu pasirinkdama projekto vykdytoją, daugiausia dėmesio skyrė jo kompetencijai ir patirčiai diegiant sudėtingus sisteminės apsaugos sprendimus ypatingos svarbos objektuose ir pačioje Ignalinos atominėje elektrinėje“, - sakė „RWE Nukem“ atstovas Lietuvoje Kęstutis Puidokas.

Be įprastų perimetro, vaizdo stebėjimo, įeigos kontrolės, apsauginės signalizacijos, priešgaisrinių ir ryšio sistemų, užtikrinančių panaudoto branduolinio kuro saugyklos apsaugą, „Fima“ sumontuos ir specialios paskirties kontrolės priemones – specialias tvoras, užkardas, radioaktyvumo lygio matuoklius.

„Visos saugos technologijos parinktos atsižvelgiant į objekto specifiką ir aukštus “RWE Nukem” bei pačios IAE vadovybės iškeltus reikalavimus. Elektrinėje pritaikysime Lietuvoje dar nenaudotą modernią transporto priemonių užkardos sistemą, kuri leis sulaikyti ne tik nesankcionuotai įvažiuojančius automobilius, bet ir geležinkelio transportą“, - sakė „Fimos“ Projektų vykdymo skyriaus direktorius Artūras Šuliauskas.

Šiais metais „Fima“ atliks sistemos projektavimą, o pačius apsaugos sistemos sprendimus diegs 2007-2008 metais.

Šis apsaugos sistemos montavimas bus jau ne pirmasis „Fima“ projektas elektrinėje. Įmonė su IAE bendradarbiauja dar nuo 1994 metų kuriant ir įrengiant elektronines ir inžinerines sistemas: apsaugos, ryšio, gaisrinės signalizacijos ir kitas.