2006-05-10

„Fima“ užtikrins saugumą oro uosto teritorijoje

Atgal į naujienų sąrašą

Pranešimas žiniasklaidai

Elektroninių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“ su VĮ „Tarptautinis Vilniaus oro uostas“ neseniai pasirašė sutartį, pagal kurią oro uosto teritorijoje bus įgyvendintas vienas didžiausių perimetro apsaugos projektų Lietuvoje.
„Fima“ jau pradėjo 5,4 mln. Lt vertės apsaugos sistemos diegimo darbus. Iki š.m. pabaigos pilnai funkcionuoti pradės net 12 km ilgio perimetro kontroliuojamos teritorijos apsaugos sistemos. Šis projektas, pasak oro uosto Aviacijos saugumo direktoriaus Juozo Žėko, – tai dar vienas kryptingas žingsnis Vilniaus oro uosto modernizavimo plane.

Patikima objekto perimetro apsauga yra vienas iš žingsnių Lietuvai įgyvendinant Šengeno teisyno reikalavimus.
„Teritorijos apsauga, atitinkanti šiuolaikiškus reikalavimus, yra svarbi ne tik dėl Šengeno sutarties reikalavimų: ji yra būtina keleivių ir skrydžių saugumui užtikrinti. Be to, naujoji sistema padės sekti ir kontroliuoti įvykius visoje oro uosto teritorijoje“, - teigė jis.

UAB „Fima“ Apsaugos sprendimų departamento direktoriaus Giedriaus Zaicevo teigimu, šis projektas reikalauja didelės darbuotojų kompetencijos ir atsakomybės, kadangi jo įgyvendinimas vyksta veikiančiame padidintos kontrolės objekte, tad daug veiksmų reikia derinti su specialiosiomis oro uosto tarnybomis siekiant nepertraukti saugaus ir sklandaus oro uosto darbo.

„Vilniaus oro uostas veikia miesto ribose, todėl atsiranda ir daugiau pašalinių veiksnių, tokių kaip triukšmas, žmonės ir pan., į kuriuos būtina atsižvelgti montuojant sistemą“ – sakė G. Zaicevas.
Oro uosto perimetre bei teritorijoje bus sumontuoti perimetro pažeidimus fiksuojantys sensoriniai kabeliai, vaizdo stebėjimo kameros bei naktinio matymo įrenginiai. Ši sistema bus integruota į vieningą valdymo centrą, kuriame bus įrašoma, kaupiama ir analizuojama visa informacija apie perimetro pažeidimus. Diegiamas apsaugos sprendimas pilnai atitinka ICAO (Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos) bei Europos Sąjungos civilinės aviacijos saugumui keliamus reikalavimus.

Šis projektas – jau ne pirmas „Fimos“ įgyvendintas apsaugos sprendimas Vilniaus oro uoste. 2005-aisiais bendrovė modernizavo terminalo vaizdo stebėjimo sistemą. Jos dėka, specialiosios tarnybos jau sulaikė ne vieną oro uosto saugumo reikalavimus bandžiusį pažeisti asmenį, tarp jų – net ir grasintoją susprogdinti oro uosto pastatą.