2005-11-16

Vilniaus miesto vaizdo stebėjimo sistema padeda kovoti su nusikalstamumu

Atgal į naujienų sąrašą

Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai, stebintys tvarką mieste per vaizdo stebėjimo kameras, dažniausiai – vidutiniškai beveik 350 kartų per metus – užfiksuoja kelių eismo taisyklių pažeidimus. Kiek rečiau į policijos akiratį patenka alkoholinių gėrimų vartojimo viešose vietose bei kiti viešosios tvarkos pažeidimo atvejai – atitinkamai po 202 ir 49 kartus per metus.

Iš viso sostinės policijos pareigūnai vaizdo stebėjimo kamerų dėka vidutiniškai per metus sulaiko daugiau nei tūkstantį teisės pažeidimus įvykdžiusių asmenų.

„Vaizdo kamerų pagalba užfiksuojame ir nepiktybinius teisės pažeidimus, ir sunkesnius nusikaltimus, tarp kurių daugiausia – prekyba vogtais daiktais, asmeninių daiktų vagystės, plėšimai“, - sakė Vilniaus miesto VPK viešosios policijos Operatyvaus valdymo skyriaus, kuriame įdiegtos vaizdo stebėjimo kameros, viršininkas Remigijus Gintautas.

Didžioji dalis vaizdo stebėjimo kamerų tinklo, kurį 2002-2004 metais įrengė elektroninių inžinerinių sprendimų lyderė bendrovė „Fima“, yra išdėstyta Senamiesčio ir Stoties rajonuose, tad juose ir užfiksuojama daugiausia teisės pažeidimų: Vokiečių gatvėje vidutiniškai apie 50, Didžiojoje gatvėje – 45, Užupio gatvėje – 38 teisės pažeidimai per metus.

Šiuo metu Vilniaus mieste yra sumontuotos 78 vaizdo stebėjimo kameros. VPK duomenimis, praėjusias metais, palyginti su 2003-iaisiais, nusikalstamumas stebėjimo kamerų teritorijose sumažėjo apie 40 proc. Panašios tendencijos stebimos ir šiemet.

„Bendradarbiaudami su Vilniaus miesto VPK prisidedame prie sostinės gyventojų saugumo užtikrinimo. Ateityje, taikydami pažangias naujoves, ketiname įgyvendinti dar ne vieną visuomenei naudingą projektą“, - sakė „Fimos“ Sprendimų departamento vadovas Martynas Pargaliauskas.

Jo teigimu, vaizdo stebėjimo kamerų tinklai yra itin plačiai naudojami – visame pasaulyje tokių kamerų priskaičiuojama daugiau nei 27 milijonai, o tolimesnei tinklų plėtrai skiriamos milijardinės sumos.

Vilniaus miesto VPK taip pat neatmeta tikimybės, kad jau artimiausiu metu bus praplėstas sostinės vaizdo stebėjimo kamerų tinklas. Kameras gatvėse įrengti planuoja ir Kaunas, kur viešas konkursas buvo paskelbtas dar šių metų vasarą. Mažesnės miesto vaizdo stebėjimo sistemos jau diegiamos ir kituose mažesniuose Lietuvos miestuose.