2005-07-01

UAB “Fima” įdiegtos sistemos mažina avarijų tikimybę elektros tiekimo tinkle

Atgal į naujienų sąrašą

Baigtas AB “Lietuvos energija” priklausančios Lietuvos elektrinės 330kV skirstyklos rekonstrukcijos projektas, kuriame elektroninių inžinerinių sprendimų bendrovė “Fima” atliko sudėtingus mikroprocesorinių relinių apsaugų ir automatikos sistemų montavimo, paleidimo ir derinimo darbus.

“Šis projektas buvo išskirtinis didele darbų apimtimi, nes tai didžiausia Lietuvoje skirstykla perdavimo linijų skaičiumi. Be to, darbus reikėjo atlikti veikiančiame objekte, o tai pareikalavo ypatingai aukštos inžinerinės kompetencijos ir drausmės.”, teigė UAB “Fima” plėtros direktorius Aleksandras Klumbys.

Be relinės apsaugos ir automatikos sistemų diegimo FIMA vykdė programinio valdymo ir telekomunikacijų, apsauginės ir gaisrinės signalizacijos, perimetro šviesolaidinės apsaugos ir vaizdo stebėjimo, praėjimo kontrolės sistemų montavimo, paleidimo ir derinimo darbus. Anksčiau buvęs analoginis relinių apsaugų ir automatikos valdymas pilnai pakeistas skaitmeniniu, o modernizavus labai sudėtingą AB “Lietuvos Energija” optinį žiedą, tapo įmanomas pilnas skirstyklos valdymas ir kontrolė iš Dispečerinio centro Vilniuje.

FIMOS įdiegtos skaitmeninės relinių apsaugų automatikos valdymo sistemos leido pagerinti perdavimo tinklo valdymą ir padidinti elektros energijos tiekimo patikimumą”, sakė AB “Lietuvos energija” Tinklo direktorius Petras Povilas Škiudas.

Anot A. Klumbio, pagrindinis užsakovo reikalavimas buvo skirstykloje įrengtų sistemų aukščiausias patikimumas ir sisteminių avarijų, kurių pastaruoju metu pasaulyje ypač padaugėjo, tikimybės sumažinimas iki minimumo.

FIMOS Lietuvos elektrinėje atliktų darbų vertė – 5 mln. Lt.

Bendra AB “Lietuvos energija” perdavimo tinklo Lietuvos elektrinės 330kV skirstyklos rekonstrukcijos projekto vertė – 56 mln. litų.

AB “Lietuvos energija” planuoja tęsti modernizavimo darbus ir kitose skirstyklose, kurių eksploatacija viršija 30 metų bei optimizuoti jų valdymą centralizuoto dispečerinio centro pagalba, taip dar labiau padidinant elektros tiekimo vartotojams patikimumą.