2005-07-18

UAB “Fima” įdiegė moderniausią Lietuvoje sprendimą, apsaugantį statinius nuo galimų incidentų

Atgal į naujienų sąrašą

UAB “Fima” pabaigė unikalaus ir pirmojo Lietuvoje automatizuoto sprendimo, skirto statinių būklės kontrolei, diegimą. Kruonio hidroakomuliacinės elektrinės (HAE) pagrindiniame pastate atliktas statinių būklės kontrolės matavimo aparatūros automatizavimas, monitoringas ir duomenų analizės sistemos įrengimas.

Anot projekto užsakovo Kruonio HAE vyriausio inžinieriaus Stanislovo Barkaus, Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė yra sudėtingas hidrotechninis statinys, kuris reikalauja specialios priežiūros ir kontrolės. “Fimos” įdiegtas sprendimas leis dar efektyviau užtikrinti pastatų stabilumą ir tvirtumą, analizuoti statinio būklę veikiančių apkrovų bei poveikių sąlygas, prognozuoti galimus incidentus ir laiku juos pašalinti”, pasakojo S. Barkus.

“Šio sprendimo įgyvendinimas – tai automatizuotų sprendimų, skirtų statinių būklės kontrolei, pradžia Lietuvoje”, teigė UAB “Fima” plėtros direktorius Aleksandras Klumbys. Anot jo, esant šiems sprendimams, tokių incidentų kaip netikėtas statinio stogo įgriuvimas ir pan. neturėtų būti.

Iki šiol Kruonio HAE visi statinių monitoringo duomenys buvo renkami rankiniu būdu. Surinktų duomenų analizei 2002 metais buvo sukurta „Kruonio HAE geofiltracijos monitoringo ir kontrolės sistemos“ kompiuterinė programa, tačiau iki šiol duomenys į ją buvo suvedami taip pat rankiniu būdu. Siekdama padidinti esamos HAE statinių būklės monitoringo sistemos efektyvumą, 2004 m. AB "Lietuvos energija" filialas Kruonio HAE paskelbė projektavimo konkursą sistemos modernizavimui. Kadangi analogiškų automatinio statinio būklės stebėjimo sistemų Lietuvoje nebuvo, konkursą laimėjusi UAB "Fima", bendradarbiaudama su geologijos ir techniniais specialistais iš Lietuvos, JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos atliko sistemos projektavimo darbus.

2005 m. UAB "Fima" sėkmingai įvykdė instaliaciją pagrindiniame elektrinės pastate. Buvo instaliuoti naujos kartos modernūs ir aukšto tikslumo plyšiamačiai, vandens filtracijos ir drenažinio vandens lygio davikliai. Į sistemą buvo integruoti ir senieji įdėtiniai davikliai. Visa informacija iš daviklių nuolatos renkama, kaupiama ir analizuojama modernizuotoje „Kruonio HAE geofiltracijos monitoringo ir kontrolės sistemos“ programoje.

“Vakarų šalyse tokio tipo sistemos instaliuojamos elektrinėse, užtvankose, uostuose, tiltuose, tuneliuose ir kitos paskirties pastatuose. Tai suteikia galimybę nepaprastai tiksliai žinoti realią statinio techninę būklę. Gali būti stebimi statinio svyravimai, pamatų sėdimas, armatūros įtempimai, plyšimai, gruntinio vandens spaudimas, žemės sluoksnių poslinkiai ir pan.”, pasakojo A. Klumbys.