2005-09-02

“Fima” įgyvendins 11,6 mln. Lt vertės Lietuvos valstybės sienos apsaugos projektą

Atgal į naujienų sąrašą

Elektroninių inžinerinių sprendimų bendrovė “Fima” laimėjo VšĮ “Centrinės projektų valdymo agentūros” skelbtą konkursą universalios sienų apsaugos sistemos diegimui prie Lietuvos valstybės sienos su Rusija ir Baltarusija.

Įgyvendinant projektą, dviejų Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) rinktinių – Varėnos ir Pagėgių – atsakomybės ruožuose esančiose užkardose bus įrengta kompleksinė apsaugos sistema. Sienos apsaugos sprendimo pagrindą sudarys termovizoriai, žmogaus skleidžiamą šilumą identifikuojantys įrenginiai, signaliniai ruožai su seisminiais detektoriais bei ant bokštų montuojamos vaizdo stebėjimo kameros. “Įdiegtos universalios sienos apsaugos sistemos pagalba VSAT galės užfiksuoti kiekvieną sienos pažeidimą ir imtis reikalingų priemonių ir dieną, ir naktį bet kokiomis oro sąlygomis, o tai leis užtikrinti maksimalią sienų apsaugą”, teigė VSAT vado pavaduotojas pulkininkas Valentinas Novikovas.

Apsaugos sistemos įrenginių fiksuojama informacija bus perduodama tuos sienos ruožus kontroliuojantiems padaliniams. Be elektroninės apsaugos įrangos montavimo šio projekto metu taip pat bus įdiegta speciali valdymo programa, kuri leis realiu laiku fiksuoti bei analizuoti įvykius pasienyje, valdyti vaizdo kameras, termovizorius ir kitą sumontuotą įrangą. Visa apsaugos sistemos įranga bus sujungta ir duomenys perduodami optinių kabelių tinklais.

“Šio konkurso laimėjimas – tai ilgalaikio “Fimos” įdirbio, patirties ir kompetencijos diegiant kompleksinius apsaugos sprendimus pasiekimas”, komentavo “Fimos” generalinis direktorius Gintaras Juknevičius. Bendrovė šį projektą valdys kaip generalinis rangovas.

Kaip teigė V. Novikovas, šis PHARE lėšomis finansuojamas projektas yra pirminis etapas pertvarkant valstybės sienų apsaugą pagal standartus, kuriuos numato Šengeno sutartis.

Darbų, kuriuos atliks “Fima”, vertė 11,6 mln. Lt.