2005-12-13

Fima diegs oro kokybės stebėjimo sistemą

Atgal į naujienų sąrašą

Aplinkos apsaugos agentūra, stebinti ir vertinanti oro kokybę visoje Lietuvos teritorijoje, nuo 2006 metų pavasario, kuomet bus baigti modernios įrangos montavimo darbai, galės operatyviau ir tiksliau rinkti duomenis apie oro taršos lygį šalyje bei pateikti jo prognozes.

Naujus prietaisus įdiegs konkurse užsienio dalyvius nurungusi lietuvių kompanija – elektroninių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“. Ji praėjusią savaitę pasirašė 0,7 mln. litų vertės sutartį su Centrine projektų valdymo agentūra.

„Naujos įrangos dėka aplinkos apsaugos specialistai galės sudaryti tikslesnius šalies oro taršos žemėlapius. Jie reikalingi siekiant laiku pastebėti žmonių sveikatai ar aplinkai kenksmingus oro sudėties pokyčius bei imtis atitinkamų veiksmų“, - sakė Aplinkos apsaugos agentūros Oro kokybės valdymo departamento direktorius Donatas Penkauskas.

Iki pavasario numatoma pastatyti tris 24 metrų aukščio bokštus, ant kurių bus įrengti meteorologiniai prietaisai – vėjo krypties ir greičio, radiacijos, temperatūros ir drėgmės matuokliai.

„Trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – įrengsime oro taršos analizatorius, kurie ne tik identifikuos taršos lygį, bet ir nustatys, kiek ir kokių teršalų yra aplinkoje“, - sakė „Fimos“ Sprendimų departamento direktorius Martynas Pargaliauskas.

Pasak jo, šiuose miestuose taip pat bus sumontuoti Lietuvoje analogų neturintys transporto eismo skaitikliai ir klasifikatoriai, kurie fiksuos pravažiuojančių automobilių tipus ir skaičių bei analizuos jų įtaką aplinkos taršai.

„Tokie skaitikliai, montuojami ne kelio grindinyje, kaip įprasta, bet virš jo, taip pat gali būti panaudoti miesto gatvių intensyvumo vertinimui bei gatvių ar kelio remonto darbų planavimui“, - sakė „Fimos“ Sprendimų departamento direktorius.

Specialistų skaičiavimu, dabartinę oro taršos įrangą papildžius naujais sprendimais, bus galima daryti pagrįstas išvadas apie visos Lietuvos oro kokybę. Šiam projektui lėšų skirta pagal Europos Sąjungos PHARE programą.