2016-08-30

Vairuotojus drausmins nauja greičio matuoklių karta

Atgal į naujienų sąrašą

Greičio kontrolė yra vienas efektyviausių būdų didinti eismo saugumą. Stacionarių greičio matuoklių eksploatavimo patirtį bei greičio kontrolės ateities perspektyvas konferencijoje „Kelių infrastruktūros ekonominiai, komforto ir saugumo sprendimai“ pristatė FIMA Sprendimų departamento direktorius Rokas Šlekys.

Konferencijoje, į kurią susirinko apie 250 dalyvių, įžvalgas, kaip pagerinti kelių infrastruktūrą ir eismo saugumą, pateikė susisiekimo viceministras, Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD), Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) bei kitų įmonių atstovai. Konferenciją Vilniuje organizavo žurnalas „Structum“.

R. Šlekys konferencijoje paneigė mitą, kad pravažiavę greičio matuoklį vairuotojai iš karto spaudžia greičio pedalą. Tyrimai rodo, kad šie matuokliai yra veiksmingi iki 10 kilometrų ruože, ypač, jeigu jie veikia ir yra gerai matomi. Kai kuriuose kelio ruožuose, kur yra didelių sankryžų, ar miestuose stacionarūs matuokliai liks nepakeičiami ir ateityje.

Tuo tarpu vidutinio greičio matavimo sistemos, kurias Lietuvoje planuojama diegti, padeda užtikrinti eismo saugumą ilgesnėse kelio atkarpose, pavyzdžiui, automagistralėse. Nustatyta, kad įdiegus sistemas vidutinio greičio neviršija 85 proc. vairuotojų.

FIMA intelektualias transporto sistemas (ITS) diegia jau 10 metų, o stacionarių greičio matuoklių tinklą Lietuvoje įrengė ir iki šiol prižiūri nuo 2008-ųjų.