2016-10-28

FIMA pristatė išmanių pastatų viziją

Atgal į naujienų sąrašą

Ateitis priklauso išmaniesiems pastatams, o jų išmanumas priklauso nuo technologijų, pasitelkiamų pastatui prižiūrėti ir valdyti. Išmaniuosius pastatų valdymo sprendimus Vilniuje vykusioje konferencijoje „Kas paverčia pastatus išmaniais? Pastatai ir aplinką tausojančios išmaniosios technologijos“ pristatė FIMA Informacinių ir ryšių technologijų sprendimų departamento pardavimų direktorius Šarūnas Liktoravičius.

Žurnalo „Structum“ surengtoje konferencijoje teisinio reguliavimo tendencijas, išmaniųjų pastatų naudą, modeliavimą sprendimus bei technologijas pristatė Lietuvos Respublikos aplinkos viceministrė, Lietuvos Žalių pastatų tarybos valdybos narys, architektai, įmonių atstovai. Pranešimų klausėsi apie 300 dalyvių.

Pasak Š. Liktoravičiaus, ilgainiui visos pastato valdymo sistemos bus perkeltos į IT, nes tai suteikia galimybes lengvai integruoti skirtingas sistemas, apdoroti duomenis ir priimti efektyviausius pastato valdymo  sprendimus.

“Tam yra kelios prielaidos. Pastatų energiniam efektyvumui keliami vis aukštesni reikalavimai. Be to, pastatų naudotojai vis labiau spaudžia statytojus įvertinti ir prisiimti pastato eksploatavimo, energijos sąnaudas. Komfortiškos darbo vietos, kurias užtikrina kokybiškai reguliuojamas apšvietimas, šildymas, vėdinimas, taip pat tampa vis svarbesnės. Todėl statytojai turėtų jau šiandien galvoti, ar jų pastatas bus funkcionalus ir konkurencingas po 10 ar 15 metų”, - sako Š. Liktoravičius.

FIMA diegia pastatų inžinerines, ryšių, apsaugos, duomenų perdavimo, automatizavimo bei kitas sistemas ir siūlo sprendimus jų integracijai bei centralizuotam valdymui.