2015-02-25

Lietuvoje investuojama į išmanųjį elektros tinklą

Atgal į naujienų sąrašą

Nuo 2010 metų FIMA aktyviai dalyvauja modernizuojant Lietuvos elektros pastotes – senas valdymo sistemas keičia moderniomis SCADA dispečerinio valdymo ir ryšių sistemomis. Atnaujintų pastočių eksploatacija ženkliai efektyvesnė. Jos taip pat parengtos jungti į bendrą dispečerinio valdymo sistemą. Ši planuojama sistema leis centralizuotai nuotoliniu būdu valdyti tinklus, racionaliau skirstyti išteklius ir užtikrinti kokybišką elektros tiekimą vartotojams.

Naujų technologijų diegimas, vartotojų pasitenkinimo lygio kėlimas ir elektros tinklo kaštų optimizavimas – tarp svarbiausių ilgalaikių LESTO strateginių tikslų. Iki 2025-ųjų LESTO į skirstomojo tinklo modernizavimą ir atnaujinimą ketina investuoti net 1,7 milijardo eurų. Iš jų 34 mln. bus skirti išmaniojo tinklo diegimui.

Šios veiklos rėmuose – ir bandomasis 2014 m. vasarą įgyvendintas projektas, kurio metu Klaipėdos ir Šiaulių 10kV elektros linijose sumontuoti devyni modernūs komutaciniai aparatai. Tai pirmieji tokie įrenginiai Lietuvoje, unikalūs tuo, kad yra valdomi nuotoliniu būdu ir sutrikimų metu elektros energijos tiekimą atstato automatiškai ir labai greitai. Klaipėdoje įrenginius projektavo ir diegė FIMA specialistai.

„Šiuos jungtuvus, kurie montuojami ant atramų, nuspręsta pirmiausiai įrengti ten, kur dažniausiai pasitaiko gedimų. Taip beveik 5 tūkst. vartotojų trijuose šalies rajonuose bus užtikrintas patikimesnis elektros energijos tiekimas. Įvykus gedimui, jungtuvai vartotojams automatiškai atkurs elektros energijos tiekimą per kitą šaltinį. Dar trys tokie įrenginiai įrengti Vilniaus rajone“, - sako Virgilijus Žukauskas, LESTO Elektros tinklo tarnybos direktorius.

Klaipėdoje įrenginiai integruoti su jau anksčiau LESTO valdomose elektros pastotėse FIMA įdiegta valdymo ir ryšių sistema SCADA. „Tai leidžia užtikrinti dispečerių informavimą apie gedimus sekcijose realiu laiku. LESTO darbuotojams tinkle pašalinus gedimą, dispečeriai nuotolinio valdymo pagalba elektros tiekimą atnaujina kaip niekad operatyviai. Didžioji dalis gyventojų gedimo net nepastebi, o kitiems elektros tiekimas atstatomas beveik iškart, nebereikia laukti, kaip anksčiau“, - aiškina FIMA projektų vadovas Valentas Titarenka.

Pasak V. Žukausko, sprendimas neabejotinai pasitarnaus audrų metu, nes elektros energijos tiekimo patikimumas priklauso nuo oro sąlygų, o kad išlaikyti elektros tinklo, kurio didžioji dalis statyta prieš pusšimtį metų, patikimumą dažnėjant gamtos stichijoms tampa vis didesniu iššūkiu – ne paslaptis. Ateityje bus sprendžiama dėl tokio tinklo plėtros perspektyvų. Projektui pasiteisinus, jis bus plečiamas ir į kitas Lietuvos vietoves.