2015-03-19

FIMA dalyvavo jubiliejinėse EBEC Kaunas varžybose

Atgal į naujienų sąrašą

Kovo 6-7 dienomis vyko jubiliejinės dešimtosios tarptautinių studentų inžinerinės varžybos EBEC. Kauno technikos universiteto (KTU) Santakos slėnyje dėl kelialapio į sekantį varžybų etapą rungėsi 12 komandų. „Team design“ užduotį, kuria studentai kviečiami konstruoti inžinerines sistemas, jau šeštąjį kartą teikė FIMA. Šiemet būsimieji inžinieriai gavo iššūkį sukonstruoti chronometrą.

EBEC (European Best Engineering Competition) dalyvauja daugybė universitetų iš visos Europos. Varžybos susideda iš trijų etapų – vietinio, regioninio ir finalinio europinio. Renginyje dalyvaujančios įmonės studentams teikia dviejų rūšių užduotis: „Case Study“, labiau linkusiems analizuoti problemą, rasti jai tinkamą sprendimą, ir jį pristatyti prezentacijos metu, „Team Design“ mėgstančioms konstruoti komandoms.

Chronometrui iš FIMA pateiktų medžiagų sukonstruoti komandos turėjo 14 valandų. Nors buvo įvairių trikdžių ir lengva nebuvo, įveikti užduotį ir sėkmingai pristatyti savo sukurtus prietaisus pavyko net 11-ai komandų.

Šiemet nugalėjo elektronikų komanda „Neturim ką veikt“. Jos nariai gegužės mėnesį keliaus į antrąjį – Baltijos regiono šalių – EBEC etapą Estijoje. Dviem komandoms įteikti paguodos prizai – pernai nugalėjusiai komandai „Koviniai ežiai“ ir „Svarkėms“. Pirmųjų sukurtas įrenginys vienintelis atitiko visus vertinimo reikalavimus, tačiau vieno iš trijų bandymų metu dėl žmogiškojo faktoriaus chronometras neįsijungė, tad vertinimo ataskaitoje buvo užfiksuoti tik dviejų bandymų laiko matavimo rezultatai. Antroji komanda vienintelė per dvi dienas sukūrė net du chronometrus.

„Visos komandos dirbo labai kruopščiai ir su nuoširdžiu užsidegimu. Visi pateikti darbai buvo unikalūs, atspindėjo išradingumą ir komandinę dvasią. Būsima jaunųjų inžinierių karta kasmet mus maloniai nustebina ir vis primena, kokia įdomi ir kūrybiška gali būti inžinieriaus profesija“, - sako FIMA Sprendimų departamento projektų vadovas Simonas Šidlauskas.

EBEC važybų tikslas – suvienyti rytojaus inžinierius, suteikiant jiems galimybę ne tik gilinti savo teorines žinias ir gebėjimus, bet ir taikyti juos praktiškai, ieškant sprendimų realioms, kasdieniame gyvenime aktualioms problemoms. Kasmet daugiau kaip 6,5 tūkst. dalyvaujančių studentų priima jiems EBEC metu metamus iššūkius pasirinktoje statybų arba situacijos analizės kategorijoje.

Lietuvoje EBEC varžybas organizuoja BEST Kaunas. Tai vienintelė tarptautinės, nevyriausybinės, nepolitinės ir pelno nesiekiančios studentų organizacijos BEST (Board of European Students of Technology) atstovybė Lietuvoje. BEST jungia daugiau kaip 96 technologiškuosius universitetus visoje Europoje. KTU įsikūrusi BEST Kaunas veikia jau 10 metų ir siekia suteikti galimybę KTU studentams geriau pažinti Europą, jos kultūrą ir kitas sritis.