2014-07-04

FIMA įdiegtos sistemos sustiprins Lietuvos sienos su Baltarusija apsaugą

Atgal į naujienų sąrašą

Intelektualių inžinerinių sprendimų bendrovė FIMA baigė projektą, kurio metu buvo diegiamos apsaugos sistemos Lietuvos pasienyje su Baltarusija. Darbai buvo vykdomi trijų Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės užkardų ruožuose – Lavoriškių, Gintaro Žagunio bei Padvarionių. Čia buvo įdiegtos modernios apsaugos sistemos, leisiančios stebėti beveik 66 kilometrus sienos su Baltarusija.
 
Naujoji sistema pasieniečiams padės greičiau ir tiksliau nustatyti pažeidimus bei užtikrins efektyvią sienos apsaugą.

Vykdydami projektą FIMA specialistai šių užkardų ruožuose pritaikė skirtingas sienos apsaugos technologijas. Iš viso buvo pastatyta 70 specialių stulpų, kurių aukštis yra nuo  6 iki 10 metrų. Ant jų sumontuotos vaizdo stebėjimo kameros ir termovizoriai. 66 kilometrų atkarpoje taip pat sumontuoti 662 seisminiai davikliai, pakloti 32 kilometrai sensorinio kabelio. Pagal projekto sąlygas Lavoriškių ir Padvarionių užkardose buvo įrengti sienos stebėjimo centrai.

Darbų įgyvendinimo sutartį dėl Išorės sienų fondo 2012 m. metinės programos lėšomis finansuojamo projekto Nr. ISF12/3.2.1-1.4 „Padvarionių ir Lavoriškių užkardų sienos stebėjimo sistemos įrengimas“ FIMA su VSAT pasirašė šių metų kovo 26 dieną. FIMA darbus atliko  balandžio - birželio mėnesiais. Projekto vertė - 16,6 mln. litų.