2013-02-11

Šiuolaikinėmis technologijomis bus saugoma visa Nemunu einanti Lietuvos siena su Rusija

Atgal į naujienų sąrašą

Vasario mėnesį Lietuvos-Rusijos pasienyje pradėti dar vieno Lietuvos valstybės sienos ruožo modernizavimo darbai. Intelektualių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“ Vileikių užkardoje, saugančioje 27 kilometrus Lietuvos sienos su Kaliningrado sritimi, diegia kompleksinę sienos stebėjimo sistemą ir stebėjimo centrą.

Užkardos kontroliuojamame ruože bus statomi devyni stebėjimo bokštai, montuojamos dieninio ir naktinio matymo vaizdo kameros, taip pat sumontuoti seisminiai davikliai bei specialus radiolokatorius, fiksuojantis pažeidėjus.

Iki šiol Vileikių užkarda buvo vienintelis Nemunu einantis Lietuvos-Rusijos pasienio ruožas, kuriame nebuvo įdiegta moderni sienos stebėjimo sistema. Nauja sistema leis greičiau ir tiksliau nustatyti pažeidėjų buvimo vietą ir užtikrins efektyvesnę sienos apsaugą. Ji fiksuos ir analizuos įvykius pasienyje realiu laiku ir automatiškai siųs duomenis pareigūnams.

„Šiuolaikinių technologijų pasitelkimas kovai su sienos pažeidėjais pasiteisina šimtu procentu. Kai apsaugą sustiprinome užkardose įdiegdami šiuolaikines sienos stebėjimo sistemas, bandymų nelegaliai kirsti sieną sumažėjo 3,5 karto per pastaruosius trejus metus“, – apie vykdomą Lietuvos sienos su Rusija stiprinimą sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės vadas Rimantas Timinskas.

Projektas Vileikių užkardoje ypatingas ir tuo, kad vykdant darbus reikės derintis prie gamtosauginių reikalavimų, mat Vileikių užkardos teritorija patenka į Nemuno deltos regioninį parką, kur peri daugelis paukščių, čia taip pat dažni potvyniai.
Sienos stebėjimo sistemos diegimo darbai yra finansuojami ES Išorės sienų fondo lėšomis.