2013-10-14

Pradėtos Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro Vilniuje statybos

Atgal į naujienų sąrašą

Spalio 11 d., kartu su Lietuvos Respublikos Prezidente Dalia Grybauskaite įkasus simbolinę kapsulę su laišku ateities mokslininkams, oficialiai pradėtos Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro (NFTMC) statybos. Jas vykdo jungtinės veiklos pagrindu veikiančios intelektualių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“ ir statybų bendrovė „Hidrostatyba“.

2015 metų pavasarį Saulėtekio alėjoje iškilsiančiame moderniame mokslų centre „Fima“ įrengs 9 itin aukštos švarumo klasės laboratorijas, taip pat suprojektuos ir įdiegs daugiau kaip 30 viso statinių komplekso inžinerinių sistemų.

„Nacionalinis fizinių ir technologijos mokslų centras šiandien neabejotinai yra vienas sudėtingiausių mokslinės infrastruktūros projektų Lietuvoje. Centre bus 250 laboratorinių patalpų, tarp kurių ir unikalios Lietuvoje aukštos švarumo klasės laboratorijos. Jose bus vykdomi svarbūs moksliniai tyrimai ir atradimai, todėl mūsų, kaip vieno iš projekto rangovų, tikslas yra sukurti čia dirbsiantiems mokslininkams geriausias ir moderniausias darbo sąlygas bei aplinką“, - statybų pradžios renginyje sakė „Fima“ generalinis direktorius Gintaras Juknevičius.

Laboratorijos, atitinkančios ISO5 – ISO7 švarumo klases (švaros klasė pagal LST EN 14644 standarto reikalavimus), dažnai vadinamos „švariomis patalpomis“, iš viso užims beveik 500 kv. metrų plotą. „Fima“ specialistai jose įdiegs visą reikalingą techninę infrastruktūrą: nuo „patalpos patalpoje“ sumontavimo iki specializuotų vėdinimo, dejonizuoto vandens tiekimo bei kitų elektroninių sistemų.

„Švarios patalpos“ bus suprojektuotos ir įrengtos taip, kad jose atliekami moksliniai tyrimai būtų maksimaliai izoliuoti nuo aplinkos – dulkių, mikrobų, radijo bangų, saulės spindulių, kt. Žinant, kad Lietuvoje iki šiol tokių laboratorinių patalpų vienetai, mums patikėta užduotis iš tiesų ambicinga. Tačiau, projektuojant „švarių patalpų“ inžinerines sistemas, mums pasitarnavo ankstesnė patirtis, įgyta įrengiant itin aukšto III-io bei II-o biologinės saugos lygio laboratorijas Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai“, - sako „Fima“ Rangos sprendimų departamento direktorius Jonas Jablonskis.

Pasak J. Jablonskio, naujajame mokslų centre „Fima“ įdiegs ne tik tradicines pastato sistemas tokias kaip apsaugos, elektros tiekimo, pastato valdymo, įrengs serverių patalpas, bet  ir sumontuos specifinę, būtent šio centro poreikiams pritaikytą įrangą. Pavyzdžiui, visoms mokslo centro laboratorijoms bus sumontuota 150 laboratoriniuose tyrimuose naudojamų traukos spintų. Ši įranga reikalauja specialaus paruošimo, nes, priklausomai nuo atliekamų tyrimų, į šią įrangą reikia tiekti vakuumą, dejonizuotą vandenį, technologines dujas ir pan.

„Visos pastato inžinierinės sistemos bus modernios, patikimos, lengvai eksploatuojamos, o taip pat taupančios energiją. Projektuodami jas orientavomės į inžinerinio personalo poreikius, jų darbo patogumą – sistemas pastate bus patogu ir greita prižiūrėti bei valdyti šiuolaikinių technologijų pagalba“, - sako J. Jablonskis.

NFTMC iš viso užims beveik 25 tūkst. kvadratinių metrų plotą. Centre vienu metu mokslinį darbą galės dirbti daugiau nei 700 šalies mokslininkų ir studentų. Dalies laboratorijų durys taip pat bus atviros ir verslui. Bendra projekto vertė siekia beveik 240 mln. litų, kurių didžioji dalis (85 proc.) – Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos. Centro statyboms iš viso numatyta skirti 130 mln., įrangai įsigyti – 107 mln. litų.

Nuotraukos iš Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro oficialios statybų pradžios – simbolinės kapsulės įkasimo ceremonija