2013-07-09

Baigta stiprinti Nemunu einančios Lietuvos sienos su Rusija apsauga

Atgal į naujienų sąrašą

Liepos mėnesį „Fima“ Pagėgių rinktinės Vileikių užkardoje (Šilutės raj.) baigė diegti kompleksinę valstybės sienos stebėjimo sistemą. Užbaigus šį projektą, šiuolaikinėmis elektroninėmis priemonėmis bus stebima ir kontroliuojama visa nuo Smalininkų iki Rusnės Nemuno upe einanti valstybės siena.

Įgyvendinant projektą pasienio ruože pastatyti stebėjimo bokštai su dieninio ir naktinio matymo vaizdo kameromis, sumontuoti mobilūs seisminiai davikliai bei specialus radiolokatorius. Vileikių užkardoje „Fimos“ specialistai taip pat įdiegė Lietuvos pasienio sąlygoms sukurtą sistemos valdymo ir kontrolės programinę įrangą, įrengė stebėjimo centrą. Pasienio ruožuose įdiegtos intelektualios inžinerinės technologijos ateityje galės būti integruotos į bendrą išorinės ES sienos stebėjimo sistemą.

„Vileikių užkardos ruože įdiegtos sistemos stiprioji pusė ta, kad jos veikimas yra paremtas kelių tipų technologijomis – vaizdo analize, kilnojamais davikliais bei radiolokatoriumi. Kad ir kiek būtų ištobulintos technologijos, visos jos turi savo veikimo apribojimus, tačiau integruotos į bendrą sistemą jos papildo viena kitą, eliminuodamos klaidingų pranešimų galimybę ir užtikrindamos visos sistemos efektyvumą bei veikimo nepertraukiamumą. Naujoji sistema leis pasieniečiams efektyviau panaudoti finansinius ir žmogiškuosius išteklius“, – pasakojo „Fimos“ Apsaugos sprendimų departamento direktorius Giedrius Zaicevas.

Iki šiol 27 kilometrų sienos linija Vileikių užkardoje buvo saugoma fiziškai – buvo vykdoma tarnyba stebėjimo postuose, dirbo mobilūs patruliai. Naujoji sistema leis sieną stebėti centralizuotai ir, pakankamai anksti identifikuodama galimus sienos pažeidėjus, sudarys galimybę pasieniečiams pasiruošti ir operatyviai reaguoti arba sulaikant valstybės sieną neteisėtai perėjusius asmenis, arba užkertant jiems kelią tai padaryti.

Ilgą laiką Lietuvos siena su Rusija buvo viena iš labiausiai pažeidžiamų valstybės sienos ruožų, per ją driekėsi kontrabandininkų maršrutai. Prieš kelerius metus pradėjus sienos apsaugą stiprinti šiuolaikinėmis technologijomis, sienos pažeidėjams ir kontrabandos gabentojams buvo suduotas smūgis. Valstybės sienos apsaugos tarnybos duomenimis, bandymų nelegaliai kirsti Rusijos ir Lietuvos sieną per trejus pastaruosius metus sumažėjo daugiau nei tris kartus. 

Elektroninė sienos stebėjimo sistema Vileikių užkardoje įdiegta už Europos Sąjungos finansuojamo Išorės sienų fondo lėšas.