2012-06-25

Žmonių ir transporto priemonių aptikimo sistema sustiprins Valstybės sienos apsaugą

Atgal į naujienų sąrašą

Birželio mėnesį intelektualių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“ Valstybės sienos apsaugos tarnybai prie Lietuvos Respublikos Vidaus reikalų ministerijos patiekė žmonių ir transporto priemonių aptikimo sistemą. Sistema, kurią sudaro 160 kilnojamų seisminių judesio daviklių, papildys esamas sienos apsaugos ir kontrolės priemones, sustiprins valstybinės sienos su Rusija ir Baltarusija apsaugą, leis efektyviau naudoti valstybės sienos apsaugos tarnybos pajėgas.

Naujieji davikliai bus išdėstyti valstybės sausumos pasienio ruožuose, kur labiausiai tikėtini sienos pažeidimai bei kur dar nėra įdiegtos arba nepakankamos kitos techninės sienos stebėjimo priemonės. Seisminiai davikliai, aptikę judančio objekto sukeltus dirvos paviršiaus virpesius, fiksuoja potencialius sienos pažeidėjus. Pranešimą apie galimą sienos pažeidimo faktą, seisminių daviklių judesio aptikimo sistema automatiškai išsiųs į pasienio užkardą.

Kilnojamų daviklių sistemos yra vienos iš labiausiai pasiteisinusių sienos apsaugos techninių priemonių technologijų. Tokios sistemos yra pažangios, ekonomiškos ir efektyvios, leidžiančios supaprastinti ir automatizuoti sienos apsaugą.

Seisminių daviklių projektas apima ne tik įrangos įsigijimą, bet taip pat ir jos garantinę priežiūrą bei pasieniečių parengimą ja dirbti.

Projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos Išorės sienų fondo 2010 m. metinės programos lėšų. Lietuvos siena su Rusija ir Baltarusija yra ir išorinė Europos Sąjungos siena.