2012-09-05

„Fima“ įgyvendins vieną sudėtingiausių mokslinės infrastruktūros projektų Lietuvoje

Atgal į naujienų sąrašą

Rugpjūčio pabaigoje įmonių „Hidrostatyba“ ir „Fima“ konsorciumas su Vilniaus universitetu pasirašė Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro projektavimo ir rangos darbų sutartį.

Saulėtekio slėnyje Vilniuje kuriamas Nacionalinis fizinių ir technologijos mokslų centras bus didžiausia ir moderniausia Lietuvoje fizinių, chemijos ir technologijos mokslų tyrimų bazė, kurioje vienu metu mokslinį darbą galės dirbti daugiau nei 700 šalies mokslininkų ir studentų.

Pasak „Fima“ Rangos sprendimų departamento direktoriaus Jono Jablonskio, statomas kompleksas taip pat bus ir didžiausias technologinis pastatas Lietuvoje. Maždaug pusę 25 tūkst. kvadratinių metrų pastato ploto užims laboratorinės patalpos.

„Būsime atsakingi už viso komplekso inžinerinės infrastruktūros projektavimą ir diegimą, taip pat įrengsime daugiau nei 250 laboratorinių patalpų. Kai kurioms iš jų keliami ypač aukšti sterilumo standartai. Patalpos turės būti suprojektuotos ir įrengtos taip, kad jose atliekami moksliniai tyrimai būtų maksimaliai izoliuoti nuo aplinkos – dulkių, mikrobų, radijo bangų, saulės spindulių, kt. Dalyje patalpų montuosime specialias lubas, sienas, grindų dangą, įdiegsime automatizuotus ventiliacijos, apšvietimo sprendimus, specializuotas laboratorijų infrastruktūros sistemas“, – darbus vardijo J. Jablonskis.

„Fima“ taip pat suprojektuos ir įrengs viso pastato inžinerines sistemas: komunikacijos, elektros tinklų, apsaugos, gaisro gesinimo, taip pat modernų duomenų centrą.

Projekto priežiūros grupės vadovas, VU Taikomųjų mokslų instituto direktorius profesorius Artūras Žukauskas pabrėžia, kad centro sukūrimas iš esmės atnaujins Lietuvos mokslo tyrimų bazę bei sudarys prielaidas efektyviam mokslo ir verslo sričių bendradarbiavimui.

„Labai svarbu, kad centras kuriamas Saulėtekio slėnyje, kuriame veikia keli universitetai. Jo labai laukia ne vien šių universitetų mokslininkai, bet ir gausus būrys studentų. Centre bus sukurtos darbo vietos dideliam skaičiui magistrantų ir doktorantų, kuriems priklauso mūsų mokslo ir technologijų ateitis“, – sakė prof. A. Žukauskas.

Centro statybos darbus planuojama užbaigti iki 2015 m.