2012-12-19

„Fima“ Bardinų užkardoje atnaujino valstybės sienos stebėjimo sistemą

Atgal į naujienų sąrašą

Gruodžio mėnesį elektroninių inžinerinių sprendimų įmonė „Fima“ Pagėgių rinktinės Bardinų užkardoje baigė valstybės sienos su Rusija stebėjimo sistemos atnaujinimo darbus.

Patobulinta sistema leis pasieniečiams tiksliau ir greičiau nustatyti pažeidėjų buvimo vietą ir užtikrins sienos, kuri taip pat yra išorinė ES siena, efektyvesnę apsaugą.

Bardinų užkardoje „Fima“ specialistai įdiegė papildomas valdymo sistemos funkcijas: sudaryta galimybė patiems sistemos operatoriams įvesti ir redaguoti žemėlapius (pvz., pažymėti patruliavimo kelius), išplėstos įvykių paieškos galimybės, taip pat atnaujinti žemėlapių valdymo, vaizdo peržiūros moduliai, atlikti kiti darbai. Taip pat buvo patobulintas vaizdo kamerų valdymo algoritmas, kas dar labiau apsunkins pažeidėjų veiksmus.

„Sistemos atnaujinimo darbai buvo būtini. Nuo jos įdiegimo praėjo nemažai laiko, šešeri metai. Per tą laikotarpį analogiška, tačiau tobulesnė sistema buvo įdiegta ir Plaškių bei Viešvilės užkardose. Išanalizavę šių užkardų patirtį, Bardinų užkardoje atitinkamai įdiegėme labiausiai pasiteisinusias sistemos papildomas funkcijas“, – sakė „Fima“ Apsaugos sprendimų departamento direktorius Giedrius Zaicevas.

Pagėgių rinktinės Bardinų ir sieną su Baltarusija saugančios Tribonių užkardos buvo pirmosios, kuriose 2006 m. buvo sumontuota moderni elektroninė sienos apsaugos sistema – pastatyti stebėjimo bokštai su vaizdo kameromis ir termovizoriais, sumontuoti infraraudonųjų spindulių barjerai, mikrobangų davikliai, kt. įrenginiai. Sistema realiu laiku fiksuoja ir analizuoja įvykius pasienyje, o nustačiusi įtartiną judėjimą, automatiškai siunčia informaciją budintiems pasieniečiams. Speciali įranga leidžia pažeidėjus užfiksuoti esant bet kokioms oro sąlygoms 2-5 km atstumu nuo stebėjimo vietų, o automobilius aptikti iki 10 km spinduliu.

„Bardinų užkarda saugo 27,5 kilometro sienos su Rusija ruožą, kuri čia eina Nemunu. Tai buvo vienas tų Lietuvos valstybės sienos ruožų, per kurį dažniausiai buvo bandoma gabenti kontrabandą. Sustiprinus jo apsaugą ir užtikrinus nuolatinį stebėjimą, situacija pasikeitė iš esmės. Pirmais metais, kai pradėjo veikti sistema, bandymų pažeisti sieną ir kontrabandos gabenimo atvejų užkardos ruože sumažėjo net 90 proc. “, – sakė Bardinų užkardos vadas Giedrius Ranonis.

Sistemos Bardinų užkardoje atnaujinimo darbai finansuojami ES Išorės sienų fondo lėšomis.