2011-05-03

Tęsiami Lietuvos sienos su Rusija apsaugos stiprinimo darbai

Atgal į naujienų sąrašą

Lietuvos pasienyje su Rusija pradėti vykdyti dar vieno sienos ruožo apsaugos modernizavimo darbai. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės Plaškių užkardai priskirtame ruože bus įdiegta kompleksinė apsaugos sistema, užkardoje bus įrengtas stebėjimo centras su specialia pasieniui sukurta programine įranga. Darbus čia atliks intelektualių inžinerinių sprendimų lyderė „Fima“, su kuria praėjusią savaitę sutartį pasirašė VSAT. Išorinės ES sienos stiprinimas numatytas Šengeno sutartyje.

25 km ruože bus įdiegta pažangi aparatūrinė ir programinė įranga, „Fima“ specialistų sukurta ir pritaikyta Lietuvos pasienio sąlygoms. Pasienio ruože bus pastatyti septyni ir rekonstruoti du 25 m aukščio stebėjimo bokštai, ant kurių montuojamos vaizdo stebėjimo kameros, termovizoriai ir radarai. Papildomai bus naudojami davikliai, kurie leis identifikuoti žmones, transporto priemones ar kitą judėjimą. Taip pat bus įrengtas stebėjimo centras, į kurį duomenų perdavimo kanalais bus perduodama informacija iš įrenginių.

„Fima“ jau yra įgyvendinusi daugiau nei dešimtį projektų pasienio apsaugos srityje, tačiau šis ypatingas tuo, jog darbus reikia derinti prie gamtosauginių reikalavimų, nes ši teritorija patenka į Nemuno deltos regioninį parką. Įmonė glaudžiai bendradarbiauja su parko direkcija, kad vykdant darbus kuo mažiau būtų trikdoma gamta šioje saugomoje teritorijoje. Remiantis parko direkcijos specialistų rekomendacijomis, intensyvių paukščių migracijų mėnesiais nebus vykdomi kai kurių bokštų statybos ir įrangos montavimo darbai, transportavimas bus vykdomas specialiai aptartais maršrutais, tamsiu paros metu bokštai bus apšviečiami, siekiant apsaugoti migruojančius paukščius.

Numatyta, kad Plaškių užkardos ruože iki 2011 m. birželio pabaigos bus atlikta didžioji dauguma darbų, projektą užbaigti planuojama šių metų rugsėjo mėn.

Valstybės sienos ruožų apsaugos pertvarkymas Plaškių užkardoje jau trečias panašaus pobūdžio ir tokios apimties „Fima“ atliekamas projektas. 2006 metais buvo vykdomi darbai 60 kilometrų ilgio sienos ruožus su Rusija ir Baltarusija kontroliuojančių Bardinų ir Tribonių užkardų ruožuose, o 2010 m. – 30 km. ilgio sieną su Rusija saugančios Viešvilės užkardos ruože.