2010-07-26

Pasienyje su Rusija sustiprinta dar vieno ruožo kontrolė

Atgal į naujienų sąrašą

Jurbarko rajone, Viešvilės užkardoje Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) dar efektyviau galės užkirsti kelią nelegaliam sienos kirtimui bei vykdyti kontrabandos prevenciją. Efektyvesnes darbo sąlygas pareigūnams padėjo sukurti bendrovė „Fima“, įdiegusi 24 val. per parą sienos su Rusija ruožą stebinčią įrangą.

30 km ilgio ruožą, kur siena su Rusija eina Nemunu, VSAT Pagėgių rinktinės Viešvilės užkardos pareigūnai gali stebėti ir kontroliuoti iš savo užkardos pastato, kur įrengtas stebėjimo centras su specializuotais monitoriais. Į juos 24 valandas per parą perduodamas vaizdas iš dieninio ir naktinio matymo vaizdo kamerų, sumontuotų ant dešimties 25 - 35 metrų aukščio bokštų. Sienos kontrolės sistemoje taip pat sumontuoti judančius objektus aptinkantys radarai bei kiti specializuoti jutikliai, į kurių signalus kameros reaguoja automatiškai – atsisuka į užfiksuoto objekto buvimo vietą.

Pasak projektą įgyvendinusių „Fima“ specialistų, kameros aprėpia visą Viešvilės užkardos ruožą ir puikiai veikia mūsų šalies klimatinėmis sąlygomis. “Lietuvoje bet kokiai įrangai, montuojamai lauke, tenka dideli išbandymai, kadangi oro sąlygos pastoviai keičiasi. Ypač permainingos jos būna žiemą – tai spaudžia šaltukas, tai atšyla ir lynoja. Todėl labai atidžiai rinkome įrangą pasieniui, kad ji patikimai veiktų esant bet kokiam orui“,- sakė Giedrius Zaicevas, „Fima“ Apsaugos sprendimų departamento direktorius.

„Fima“ užkardoje esančiame stebėjimo centre taip pat įdiegė specialiai sukurtą programinę įrangą, kuri padeda valdyti visą stebėjimo sistemą.

Viešvilės užkardos saugomo ruožo kontrolės sustiprinimo projektas finansuotas Išorės sienų fondo 2007 - 2013 m. lėšomis. Iš viso jis kainavo 9.907.152 Lt (be PVM). Pertvarkyti Europos Sąjungos (ES) valstybės sienų apsaugą pagal standartus numato Šengeno sutartis.

Tai jau ne pirmas tokio pobūdžio sienos kontrolės sustiprinimo projektas – 2006 metais buvo vykdomi darbai 60 kilometrų ilgio sieną su Rusija saugančios Pagėgių ir sieną su Baltarusija kontroliuojančios Varėnos rinktinių ruožuose. Abiejų projektų metu įdiegtos inžinerinės sistemos ateityje galės būti integruotos į vieningą išorinės ES sienos stebėjimo sistemą.