2009-05-05

„Fima“ įrengtas skysčiu aušinamas duomenų centras – pirmasis Baltijos šalyse

Atgal į naujienų sąrašą

Intelektualių inžinerinių sprendimų lyderė „Fima“ rekonstravo ir įrengė ekologiškumu bei taupiu elektros energijos naudojimu pasižymintį, skysčiu aušinamą duomenų centrą TEO LT, AB įmonių grupei priklausančiai bendrovei “Baltic Data Center". Duomenų centro šaldymo skysčiu sprendimas – naujiena tiek Lietuvoje, tiek ir kitose Baltijos šalyse, leisianti sutaupyti iki 30 procentų, t.y. 3 milijonų kilovatvalandžių elektros energijos per metus.

„Baltic Data Center" - duomenų centrų ir informacinių sistemų valdymo lyderė Baltijos šalyse, valdanti itin didelio galingumo duomenų centrą. Jo plotas tokiam įrangos kiekiui buvo pakankamai ribotas. Mūsų užduotis buvo sukurti sprendimą, kuris ne tik garantuotų efektyvų, didelio galingumo duomenų centro įrangos šaldymą, bet ir užimtų nedaug duomenų centro įrangai skirto ploto“, - sakė bendrovės „Fima“ Automatizavimo ir duomenų perdavimo sprendimų departamento direktorius Valdas Vrubliauskas. Jo teigimu, Lietuvos oro sąlygos dar labiau padidina įdiegto šaldymo sprendimo efektyvumą, nes beveik pusę metų duomenų centrui vėsinti gali būti naudojamas lauko oras.

Tradiciškai Lietuvos duomenų centruose yra diegiami vėsinimo sprendimai, kurie šaldo visą centro patalpą, o tai nėra efektyvu. „Fima“ įdiegtas sprendimas vėsina tik serverių spintų įrangą bei šaldymui naudoja lauko orą, kuris nieko nekainuoja. Įrengta šaldymo sistema taip pat pastoviai „stebi“ išskiriamą karščio kiekį serverių spintoje ir, atsižvelgdama į poreikį, reguliuoja patiekiamo atšaldyto skysčio kiekį, tokiu būdu dar labiau taupydama elektros energiją.

„Džiugu, jog Lietuvoje yra moderniai mąstančių įmonių, kurios drąsiai pasirenka šalyje dar netaikytus, energiją taupančius sprendimus“, - sako V. Vrubliauskas. - „Siūlydami klientams sprendimus visada atsižvelgiame į novatoriškas idėjas, kurios leistų klientui dirbti ekonomiškiau, o šiuo atveju – ir ekologiškiau“.

Skysčiu aušinamas duomenų centras Vilniuje buvo įrengtas atnaujinus senos technologijos pagrindu veikusį duomenų centrą. Atnaujintame centre buvo įrengtas dubliuotas 10 Gb/s (gigabitų per sekundę) spartos vidinis duomenų paskirstymo tinklas, įdiegti nenutrūkstamą elektros tiekimą užtikrinantys maitinimo šaltiniai bei elektros generatorius. Taip pat įrengtos dubliuotos šaldymo, vėdinimo ir daugelis kitų sistemų, tad sutrikus vienai grandžiai, ją pakeičia atsarginė.