2008-11-18

Klaipėdos miesto savivaldybė, policija ir „Fima“ kviečia uostamiesčio gyventojus prisidėti kuriant saugesnę aplinką

Atgal į naujienų sąrašą

Siekiant didinti saugumą Klaipėdos mieste, savivaldybės, uostamiesčio policijos ir intelektualių inžinerinių sprendimų bendrovės „Fima“, montuojančios kameras miesto viešosiose vietose, iniciatyva buvo sukurtas interneto tinklalapis „Saugus miestas“, skirtas supažindinti Klaipėdos gyventojus ir svečius su mieste diegiamu viešųjų vietų stebėjimo kamerų tinklu bei jo nauda kovojant su nusikalstamumu.

Šiame tinklalapyje uostamiesčio gyventojai ir svečiai gali ne tik rasti informacijos apie vietas, kuriose Klaipėdoje įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, kiek jų yra ir kuo jos naudingos policijai bei miestui. „Saugusmiestas.lt“ lankytojai gali patys tiesiogiai stebėti miesto kamerų transliuojamą vaizdą bei nesudėtingai pasiūlyti Klaipėdos miesto savivaldybei ir policijos komisariatui, kur derėtų įrengti kameras ateityje. Tinklalapyje piliečių pateikti pasiūlymai bus siunčiami savivaldybės atstovui. Jie turėtų padėti savivaldybei ir policijai planuoti tolesnę miesto stebėjimo sistemos plėtrą.

Sekdama Lietuvos ir užsienio miestų praktika, Klaipėda nuo 2007 metų pradžios pradėjo formuoti vaizdo stebėjimo kamerų tinklą uostamiesčio centrinėse gatvėse, kur užfiksuojama daugiausia viešosios tvarkos pažeidimų. Šiuo metu jau įrengta 51 vaizdo stebėjimo kamera iš 57 planuotų, o policija jau fiksuoja viešosios tvarkos pažeidėjus. Likusias 6 kameras „Fima“ įrengs ir formuoti Klaipėdos miesto stebėjimo tinklą pabaigs dar šiais metais.

Iš mieste įrengtų kamerų vaizdas tiesiogiai transliuojamas į stebėjimo postą, kuriame jau įrengta 15 monitorių ir dvi darbo vietos pareigūnams, galintiems nuotoliniu būdu stebėti situaciją filmuojamose gatvėse, nukreipti kameras į norimą stebėti vietą, priartinti vaizdą ir pan. Kamerų transliuojamas vaizdas yra automatiškai įrašomas ir saugomas archyve.

Klaipėdos kamerų tinklas apsaugotas nuo vandalų išpuolių. Pažeidus vieną iš kamerų ar kitus įrenginius, sistema automatiškai apie tai praneša policijos budėtojams, nurodydama pažeidimo vietą, į kurią budėtojai gali nedelsdami pasiųsti patrulius. Net ir dingus elektros tiekimui, pareigūnai gali stebėti vaizdą per kameras, nes „Fima“ įrengė rezervinio maitinimo šaltinius, užtikrinančius nenutrūkstamą elektros tiekimą.

Anot kameras uostamiestyje diegiančios bendrovės „Fima“ plėtros direktorius Vytauto Zinkevičiaus, Klaipėdos vaizdo stebėjimo sistema - viena moderniausių Lietuvoje. „Uostamiestyje montuojame itin aukštos kokybės kameras – jos sugeba priartinti vaizdą daugiau nei 30 kartų, tad leidžia gerai įžiūrėti net už 150 metrų esančius objektus. Sutemus kameros automatiškai persijungia į naktinio matymo rėžimą.„- pasakojo V. Zinkevičius.

„Vaizdo stebėjimo kameros padidins miesto gyventojų ir svečių saugumą. Jų efektyvumą jaučiame jau dabar. Pavyzdžiui, šių metų gegužės - rugsėjo mėnesiais kameromis pareigūnai jau užfiksavo maždaug 400 pažeidimų. Tarp jų daugiausia – kelių eismo taisyklių pažeidimai, girtavimo viešose vietose atvejai“, - sakė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslav Karmanov.

Vaizdo stebėjimo kamerų tinklas Klaipėdos miesto savivaldybei kainuos 5,5 mln. litų. Šią sumą savivaldybė sumokės dalimis per 10 metų bendrovei „Fima“, kuri laimėjo Klaipėdos miesto savivaldybės skelbtą konkursą. Intelektualių inžinerinių sprendimų lyderė “Fima” taip pat įsipareigojo užtikrinti vaizdo stebėjimo sistemos techninę priežiūrą. Klaipėdos miesto savivaldybei papildomai nekainuos nei elektros energijos bei ryšio tiekimas, nei įrangos remontas.