2008-11-10

„Fimai“ – LR Ūkio ministerijos inovacijų apdovanojimas

Atgal į naujienų sąrašą

Intelektualių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“ triumfavo LR Ūkio ministerijos apdovanojimuose, pristačiusi unikalią apsaugos sistemą, kurią įdiegė ant Baltijos jūroje esančio Būtingės naftos terminalo plūduro. Už šį sprendimą "Fimai" buvo įteiktas medalis "Už nuopelnus verslui" „Inovatyvaus produkto pristatymo rinkai“ kategorijoje.

„Tai unikalus apsaugos sprendimas, kuriam iki šiol analogų nebuvo ne tik Lietuvoje, bet ir, ko gero, visoje Europoje. Strategiškai svarbiame Lietuvai Būtingės naftos terminale, ant jūrinio plūduro įdiegėme tokią sistemą, kuri iki šiol buvo naudojama tik karinėje pramonėje“,- sako bendrovės „Fima“ generalinis direktorius Gintaras Juknevičius.

Iki šiol plūdurą saugodavo tik specialus budintis laivas, nuo kranto stebinti vaizdo kamera bei saugios laivybos radaras, negalėdavęs užfiksuoti prie plūduro besiartinančių nedidelių laivų ir valčių.
Ant naftos terminalo plūduro „Fimos“ specialistai įrengė valdomą vaizdo stebėjimo kamerą ir naktinio matymo įrenginius – termovizorius, leidžiančius net ir naktį aiškiai matyti vaizdą 360 laipsnių kampu. Šie termovizoriai pirmą kartą Lietuvoje pritaikyti ne karinės paskirties objekto apsaugai.

Taip pat bene pirmą kart Lietuvoje yra sukurtas ir ant jūrinio plūduro įgyvendintas elektros energijos gamybos sprendimas - visa apsaugos įranga naudoja vėjo bei saulės gaminamą energiją: jeigu nėra pakankamai saulės, apsaugos sistema elektros energijos gauna iš vėjo generatoriaus, o kai nėra pakankamai vėjo ir saulės, sistemą maitina didelis akumuliatorių baterijų blokas.

„Tai vienas įdomiausių projektų, kokius mums yra tekę įgyvendinti. Plūduras nuo kranto yra nutolęs daugiau nei 7 kilometrus, tad vien jį pasiekti kasdien prireikdavo 3 valandų, o dar turėjome prisitaikyti prie stipraus vėjo ir jūros bangavimo. Be to, prie plūduro nuolat priplaukdavo tanklaiviai, todėl laiką itin kruopščiai planavome, kad nesusidubliuotų mūsų darbai“, - pasakojo G. Juknevičius.

Sukurta Būtingės jūrinio plūduro apsaugos sistema – ne pirmas itin pažangus bendrovės „Fima“ projektas Lietuvoje. Per 16 veiklos metų bendrovė yra sukūrusi daug apsaugos sprendimų, kurie buvo vieni pirmųjų Lietuvoje.

Paskutiniai įmonės įgyvendinti išskirtiniai projektai: apsaugos sprendimai, įdiegti Lietuvos sienos atkarpose su Baltarusija ir Kaliningrado sritimi, pasienio kontrolės postų apsauga, Vilniaus ir Klaipėdos miestų viešojo stebėjimo kamerų tinklai. Taip pat „Fima“ "Lietuvos geležinkeliuose" neseniai įdiegė apsaugos sprendimus, kurie padidino iš Rusijos į Kaliningrado sritį pirmyn ir atgal tranzitu vykstančių traukinių kontrolę.