2007-12-18

Skrydžių saugai užtikrinti – nauja ir patikima meteorologinė įranga

Atgal į naujienų sąrašą

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje (Šiauliuose) baigta montuoti nauja automatinė meteorologinė stebėjimo įranga. Ji pakeis jau nuo Aviacijos bazės įsikūrimo pradžios naudotus įrenginius. Modernūs meteorologiniai jutikliai ir prietaisai meteorologams suteiks daugiau galimybių, duomenys teikiami orlaivių įguloms bus tikslesni, o tai labai aktualu ne tik Karinėms oro pajėgoms bei NATO oro policijos misijoms, bet ir civilinių orlaivių skrydžiams. Įrangą už 1,8 mln. litų pateikė ir sumontavo elektroninių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“, laimėjusi Lietuvos kariuomenės paskelbtą konkursą.

„Naujai įdiegti sprendimai leis faktines meteorologines sąlygas aerodrome ir jo apylinkėse išmatuoti itin tiksliai bei greitai sudaryti faktinių orų pranešimus, būtinus tiek naikintuvų, tiek krovininių ar keleivinių lėktuvų lakūnams“, - teigia Aviacijos bazės vadas plk.ltn. Audronis Navickas.

Įgyvendinant projektą įrengtos dvi meteorologinės aikštelės su specialia įranga, meteorologiniai prietaisai ir jutikliai įrengti keliose vietose prie kilimo – tūpimo tako, kai kurie – ant pačio tako. Įranga pateiks duomenis apie oro temperatūrą ir drėgmę, vėjo kryptį ir greitį, matomumą ant kilimo – tūpimo tako, meteorologinį (horizontalų) matomumą, debesų aukštį, atmosferos slėgį, kritulių kiekį ir rūšį, esamų meteorologinių reiškinių intensyvumą, perkūniją, kilimo – tūpimo takų paviršiaus sąlygas ir kt. Iš viso prie kilimo tūpimo tako bei jame sumontuoti 23 įvairūs jutikliai ir prietaisai.

Sumontuota įranga pirkta iš pasaulinio meteorologinių stebėjimų įrangos gamintojo lyderio. Analogiška įranga naudojasi daugelis pasaulio oro uostų - Italijos, Vokietijos, Lenkijos kariniai aerodromai, taip pat - Egipto, Kubos, Airijos, Islandijos, Indonezijos ir t.t.

„Fima“ projektų vadovo Mariaus Babachino teigimu, kai kurie iš jutiklių skirti atlikti funkcijas, kokių ankstesnė įranga buvo nepajėgi daryti. Pavyzdžiui, dabar jau bus galima kelių šimtų metrų tikslumu nustatyti, kurioje vietoje siautėja perkūnija bei žaibai ir kuria kryptimi gamtos stichija keliauja. Naujiena ir saulės radiacijos matuoklis, jo teikiami duomenys aktualūs ir Hidrometeorologijos tarnybai, atliekančiai nuolatinius šio reiškinio stebėjimus. Labai svarbūs ir kilimo – tūpimo takuose įmontuoti jutikliai, fiksuojantys kilimo-tūpimo tako dangos būklę. Anksčiau tokie duomenys nebuvo nustatinėjami.

Naujoji įranga tikslesnė dėl savo techninių charakteristikų – pavyzdžiui, iki šiol vėjo greitis ir kryptis matuota kaušeliniais manometrais, panašiais į vėjo malūnėlius. Dabar meteorologai naudos įrangą, kuri šiuos parametrus matuos ultragarso jutikliais.

Skrydžių valdymo bokšte įrengtas centrinis kompiuteris, surenkantis duomenis iš lauke esančių jutiklių ir prietaisų. Taip pat įrengtos darbo vietos operatoriams, faktinių orų pranešimus sudarantiems darbuotojams ir įrangą aptarnaujančiam personalui.

Naują automatinę meteorologinę stebėjimo įrangą galima sujungti su automatinės aerodromo informacijos paslaugos terminalu. Tai ketinama padaryti ateityje bendradarbiaujant su VĮ „Oro navigacija“specialistais. Tuomet informacija apie meteorologines sąlygas aerodrome ir jo apylinkėse bus automatiškai pateikiama į eterį, kurią galės išklausyti orlaivių įgulos.

Automatinė meteorologinė stebėjimo įranga susieta su „Fima“ jau anksčiau aerodrome sumontuota kilimo – tūpimo takų signalinių žiburių sistema – žiburių sistemos duomenys naudojami meteorologiniams matomumo rodikliams skaičiuoti.

Šiaulių karinio aerodromo automatinės meteorologinės stebėjimo įrangos teikiama informacija apie meteorologines sąlygas aerodrome ir jo apylinkėse bus siunčiama pasauliniams meteorologinių duomenų bankams, kitiems Lietuvos aerodromams, Lietuvos Hidrometeorologijos tarnybai, kurios meteorologinės stotys stebi ir fiksuoja orų sąlygas visoje Lietuvoje ir kuri sudaro orų prognozes nacionaliniu mastu.