2006-02-08

Kultūros vertybių apsaugai būtinas didesnis dėmesys

Atgal į naujienų sąrašą

Viešosios paskirties pastatų, tokių, kaip muziejai ir bibliotekos, apsaugai Lietuvoje skiriama per mažai lėšų. Tai kelia grėsmę ne tik juose besilankantiems žmonėms, bet ir pastatuose pastoviai arba laikinai saugomoms vertybėms.

Šalyje šiuo metu veikia per 600 įvairių muziejų ir viešųjų bibliotekų, tačiau tik nedaugelis jų turi modernias, patikimas apsaugos sistemas.

Elektroninių inžinerinių sprendimų bendrovės „Fima“ Apsaugos sprendimų departamento direktoriaus Giedriaus Zaicevo teigimu, daugelyje objektų, kuriuose eksponuojamos ar saugomos meno bei kultūros vertybės, priešgaisrinės ir gesinimo sistemos yra nuo 20 iki 40 metų senumo.

„Atgyvenusi įranga yra nepatikima, dažnai pasenusi ir morališkai, ir techniškai. Ją prižiūrėti sudėtinga ir brangu, kadangi šių sistemų priežiūrai reikalingi komponentai jau nėra gaminami“, - teigė G. Zaicevas.

Jo teigimu, nors situacija Lietuvos muziejuose, bibliotekose ir archyvuose prasta, trūksta finansavimo, jų darbuotojai deda visas įmanomas pastangas vertybių ir patalpų apsaugai, ieško finansinės paramos.

Visai neseniai, gavus lėšų iš LR Kultūros ministerijos, M. K. Čiurlionio muziejui priklausančioje Kauno paveikslų galerijoje „Fima“ įdiegė priešgaisrinę 170 dūminių daviklių sistemą. 3800 kv. m. ploto patalpose taip pat buvo sumontuota meno vertybių apsaugos signalizacija – įrengti judesio davikliai bei 24 valandas per parą „budinčios“ vaizdo stebėjimo kameros.

„Nusprendėme, jog neverta rizikuoti pasitikint prieš daugiau nei 25 metus sumontuota apsaugine-priešgaisrine signalizacija. Juk muziejuje saugome tokias vertybes, kurios, nors ir gali būti įkainojamos pinigais, negali būti atkurtos. Be to, turime pasirūpinti ir pačių lankytojų saugumu“, - teigė Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis.

Analogiškas sistemas „Fima“ įdiegė ir pagrindinėse muziejaus patalpose bei jam priklausančioje Kauno istorinėje prezidentūroje.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje siekiant apsaugoti vertybes moderni gesinimo, priešgaisrinė ir apsauginė sistema buvo įrengta dar prieš 4 metus. Tiesa, sutvarkytas tik naujasis bibliotekos pastatas, o senojo pastato renovacija kol kas tik planuojama.

Minėtuose objektuose saugos sprendimus įdiegusi „Fima“ pabrėžia tolimesnės jų priežiūros svarbą. „Po įrengimo būtina visas sistemas reguliariai ir kvalifikuotai prižiūrėti, norint užtikrinti maksimalų jų patikimumą“, - pasakojo G. Zaicevas.

Keisti dabartines daugiau nei 30 metų senumo sistemas – automatinę gaisro gesinimo dujomis, apsauginės signalizacijos ir priešgaisrinės signalizacijos – ketina ir Kauno apskrities viešoji biblioteka, tačiau kol negautas finansavimas, biblioteka turi lėšų tik esamos sistemos aptarnavimui. Pastebima, kad būtent dėl pinigų stygiaus didžioji dalis bibliotekų ir muziejų negali įdiegti modernių apsaugos sprendimų.

„Siekiame atkreipti dėmesį į poreikį modernizuoti esančias nepatikimas saugos sistemas. Tikimės, jog artimiausiu metu meno ir kitokių vertybių apsauga bus įvertinta kaip būtina investicija viešosios paskirties objektuose“, - sakė G. Zaicevas.