2006-07-21

Ignalinos atominėje elektrinėje – nauja darbuotojų perspėjimo sistema

Atgal į naujienų sąrašą

Iki metų pabaigos Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE) bus modernizuota darbuotojų perspėjimo ir informavimo sistema. Ji leis operatyviau ir tiksliau informuoti darbuotojus bei koordinuoti jų veiksmus ekstremalių situacijų metu.

Technologinius sprendimus pateiks IAE paskelbtą konkursą laimėjusi elektroninių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“. Jau pradedamo įgyvendinti projekto vertė – daugiau nei 300 tūkst. litų.

„Senoji personalo perspėjimo sistema buvo įrengta dar statant elektrinę. Jos pagrindą sudarė elektromechaninės sirenos, neturinčios galimybės perduoti balsinių pranešimų. Naujoji sistema šias galimybes turės. Personalo informavimui skirti balsiniai pranešimai galės būti įrašyti į sistemą iš anksto arba „gyvai“ paskelbiami atsakingų asmenų“, - didžiausią būsimo sprendimo privalumą aiškino „Fima“ Sprendimų departamento direktorius Martynas Pargaliauskas.

Jo teigimu, balsiniai pranešimai leidžia paskelbus aliarmą efektyviai organizuoti darbuotojų veiksmus, nurodyti kokių priemonių būtina imtis.
Pažangesnė IAE bus ir įspėjamųjų garsinių tonų perdavimo technologija. Naujoji sistema turės apie 100 iš anksto įrašytų skirtingų garsinių signalų, kurių kiekvienas turi sutartinę reikšmę ir tuo pačiu žymi tam tikrus privalomus darbuotojų veiksmus.
Darbuotojų perspėjimo sistema veiks visoje elektrinės teritorijoje – po 6 akustines sirenas bus įrengta I-ojo ir II-ojo bloko pastatų koridoriuose, dar 4 bus sumontuotos lauke. „Fima“ specialistų teigimu, patys signalai bus žemesnio tono, tad jie bus girdimi per didesnį atstumą.

Sprendimai bus integruoti ir į vidinį dabar veikiantį darbuotojų garsinio informavimo tinklą, tad leis pasiekti ne tik minėtuose blokuose ar kieme dirbančius, bet ir administracijos darbuotojus.

Sistema bus valdoma keturiais valdymo pultais, kurių 3 įrengti IAE teritorijoje, o vienas instaliuotas už 6 km. nuo elektrinės esančiame priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos poste. Siekiant nuolat sekti visos perspėjimo sistemos įrenginių būseną vienas iš valdymo pultų bus kompiuterizuotas.

IAE bus viena pirmųjų Lietuvoje įsidiegusių modernią darbuotojų perspėjimo sistemą. Pasak „Fima“ Sprendimų departamento direktoriaus, į šiuos sprendimus turėtų atkreipti dėmesį ir kitos Lietuvoje veikiančios bendrovės, kuriose dirba daug darbuotojų bei yra padidinta rizika pavojingoms situacijoms kilti.

„Tai – įvairios gamyklos, elektrinės, naftos terminalai ir kitos stambios įmonės. Nors realių duomenų, kiek jų įsidiegę patikimas personalo perspėjimo sistemas, neturime, įtariame, kad tokių kompanijų nedaug. Besirūpindamos savo darbuotojų, aplinkos saugumu bei operatyviu reagavimu, jos turėtų atkreipti dėmesį į šiuolaikinių technologijų teikiamas galimybes“, - sakė M. Pargaliauskas.