2006-10-10

Baigtas pirmasis ES sienos stiprinimo etapas

Atgal į naujienų sąrašą

Dalyje Lietuvos prižiūrimos išorinės Europos Sąjungos sienos baigtos diegti modernios apsaugos technologijos. Pasienyje su Baltarusija ir Rusijos Kaliningrado sritimi – Pagėgių ir Varėnos ruožuose – jas įrengė elektroninių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“. Projekto įgyvendinimo vertė - 12 mln. litų.

„Fima“ minėtame pasienio ruože pastatė bokštus, ant kurių įrengė vaizdo stebėjimo kameras ir termovizorius - žmogaus šilumą identifikuojančius įrenginius. Taip pat sumontuoti infraraudonųjų spindulių barjerai, signaliniai ruožai su judesio detektoriais, įgyvendinti kiti sudėtingi sprendimai.

Neteisėtai sieną kirsti bandantys asmenys ne visuomet galės žinoti ar yra sekami, mat minėtose atkarpose teritoriją stebės ne tik patruliuojantys pareigūnai, bet ir paslėptos ar plika akimi matomos technologijos.

„Modernizuotuose pasienio ruožuose pritaikytos technologijos kelissyk „perdengia“ teritoriją, todėl įvykdyti pažeidimą nepastebėtam praktiškai neįmanoma. Be to, naujoji įranga leidžia užfiksuoti tokius įvykius ir pažeidimo veiksmus, apie kurių matymo galimybę anksčiau buvo sunku net įsivaizduoti“, - sakė „Fima“ generalinis direktorius Gintaras Juknevičius.

„Fima“ pasienyje įdiegė pažangiausią aparatūrinę ir programinę įrangą, kuri specialiai pritaikyta Lietuvos pasienio sąlygoms. Naktinio matymo prietaisai pareigūnams leis užfiksuoti pažeidėjus esant bet kokiomis oro sąlygoms 2-5 km atstumu nuo stebėjimo vietų, o automobilius aptikti net 10 km spinduliu. Ligšiol tokia naktinio matymo technologija buvo taikoma tik karinėje ginkluotėje, o jos naudojimas pasienio apsaugai tapo įmanomas tik Lietuvai tapus ES ir NATO nare.

Šis PHARE lėšomis finansuojamas projektas yra pirminis etapas pertvarkant valstybės sienų apsaugą pagal standartus, kuriuos numato Šengeno sutartis. Jau paskelbtas ir antrojo etapo konkursas, kuriame dalyvauja ir pirmąjį etapą įgyvendinusi „Fima“, pretenduojanti analogiškas technologijas įdiegti visoje likusioje Lietuvos pasienio su Baltarusija ir Kaliningrado sritimi dalyje. Nepaisant atidėtos Šengeno plėtros, antrojo etapo įgyvendinimo darbai neturėtų būti atidėti, kad būtų spėta įsisavinti ES skirtas lėšas. Numatoma, kad technologiniai sprendimai visame pasienyje bus įgyvendinti iki 2007 metų lapkričio mėnesio pabaigos.