2005-06-27

UAB “Fima” prognozuoja duomenų saugumo sprendimų paklausos augimą

Atgal į naujienų sąrašą

UAB “Fima”, pasirašiusi sutartį su VĮ “Registrų centras” dėl rezervinio duomenų centro kūrimo, pastebi tendenciją, kad didelius informacijos kiekius valdančioms įmonėms bei toms, kurių pagrindinė prekė yra informacija, pastaruoju metu labai aktualus tapo informacinių duomenų saugumas.

“Šiais metais susidūrėme su ryškiu duomenų centrų diegimo projektų gausėjimu lyginant su praėjusiais metais. Dauguma įmonių, o ypač bankai, pastaruosius keletą metų modernizavo savo kompiuterinius tinklus, bet pastebėjo, kad duomenų centrai yra silpniausia informacinių sistemų vieta” teigia Valdas Vrubliauskas, UAB “Fima” Automatizacijos ir duomenų perdavimo sprendimų departamento direktorius. Anot V. Vrubliausko, vienos iš pirmųjų duomenų centrų kūrimu bei modernizavimu susirūpino valstybės įmonės, kurioms didelę įtaką padarė glaudesni santykiai su ES šalimis, augantis keitimosi duomenimis poreikis. Duomenų saugumo sprendimais domisi ir stambios įmonės, turinčios sudėtingas apskaitos sistemas (prekybinės, gamybinės, transporto įmonės) bei tos, kurioms informacija yra produktas (bankai, draudimo kompanijos).

FIMOS vykdomas projektas VĮ “Registrų centrui” apims labai platų integruojamų inžinerinių sistemų spektrą bei yra unikalus greitu įdiegimo laikotarpiu. Darbai bus atlikti per 2 mėnesius, o duomenų centro sprendimas apims informacijos perdavimo, vėdinimo ir kondicionavimo, apsaugos, priešgaisrinės, aplinkos stebėjimo, elektros maitinimo ir kitas sistemas.

Įdiegus duomenų centrą bus iki minimumo sumažinta duomenų praradimo tikimybė.

Anot V. Vrubliausko, kokybiškai įrengtas duomenų centras yra kritinis informacijos išsaugojimo faktorius, todėl jo diegimas reikalauja ypatingai aukštos projektų valdymo ir inžinerinės kompetencijos. UAB “Fima” jau įrengė duomenų centrą AB “Lietuvos energijai” Vilniuje, šiuo metu vykdomi baigiamieji AB “Lietuvos energijos” Kauno duomenų centro darbai bei vykdomas Muitinės informacinių sistemų centro duomenų centro projektavimas.

“Nedidelės įmonės duomenų centrų paslaugas nuomosis iš duomenų centrų paslaugų tiekėjų, tokių kaip pvz. AB “Lietuvos energija” ir „Baltic data center“, nes investuoti į duomenų centro kūrimą verta tik įmonėms, turinčioms didelį skaičių tarnybinių stočių” teigė V. Vrubliauskas.