2005-10-17

Modernizavus duomenų perdavimo tinklą, didės Lietuvos geležinkelių valdymo efektyvumas

Atgal į naujienų sąrašą

“Fima” pabaigė nepilnus du metus trukusį Lietuvos geležinkelių duomenų perdavimo ir ryšių tinklų bei kompiuterinių elektros maitinimo tinklų įrengimo projektą.

Projekto vykdytojas “Fima” Lietuvos geležinkeliams priklausančiuose padaliniuose (iš viso 91 pastatas) instaliavo modernius 6-tos kategorijos kompiuterinius tinklus, kompiuterinių darbo vietų elektros maitinimą su apsauga nuo viršįtampių, įžeminimą, kompiuterinio tinklo įrangą. Projekto geografija apėmė visą Lietuvą, ir tai yra vienas iš didžiausių iki šiol vykdytų kompiuterinių darbo vietų ir tinklo įrangos instaliacijos projektų Lietuvoje. Įvykdžius projektą, buvo sukurta 3500 kompiuterizuotų darbo vietų.

Šio projekto metu buvo modernizuoti pastatų vidaus duomenų perdavimo tinklai (LAN) ir elektros maitinimo tinklai. Kaip teigė “Lietuvos geležinkelių” Kompiuterių ir duomenų perdavimo tinklų priežiūros skyriaus viršininkas Laimonas Murinas, šio projekto ribose buvo išspręsta pagrindinė senų pastatų problema, kuomet kompiuterinio tinklo visai nebuvo, o sena elektros maitinimo įranga nebuvo atskirta nuo bendro naudojimo elektros maitinimo. Dėl to būdavo elektros dingimo atvejų, o tai trikdydavo darbą.

“Projektas pareikalavo itin aukštos projektų valdymo kompetencijos, nes duomenų perdavimo sprendimą reikėjo pritaikyti individualiai kiekvienam užsakovo pastatui, o dėl plačios projekto geografijos reikėjo suformuoti projekto vykdymo komandą iš visų bendrovės filialų bei koordinuoti jos darbą”, teigė “Fimos” Automatizacijos ir duomenų perdavimo sprendimų departamento direktorius Valdas Vrubliauskas.

“Įvykdyto projekto rezultatas bus kaip pagrindas tolesniems “Lietuvos geležinkelių” modernizavimo ir veiklos valdymo gerinimo projektams”, teigė “Lietuvos geležinkelių” Informacinių technologijų centro viršininkas Romualdas Kondratas. Ateityje Lietuvos geležinkeliai ketina tęsti ryšių tinklų modernizavimo darbus, t.y. apjungti pastatus į vieningą tinklą (WAN), kas leis visiems Lietuvos geležinkelių darbuotojams naudotis vieninga planavimo, valdymo ir kontrolės sistema, keistis tarnybine informaciją, kontroliuoti krovinių judėjimo srautus ir t.t.

“Fimos” įrengti kompiuteriniai tinklai buvo sertifikuoti ir jiems suteikta 20 metų gamintojo garantija.

Įgyvendinto projekto vertė - 5,2 mln. Lt.